Aşırı Sıcaklarda Beslenmeye Dikkat

Vücudumuz için düzenli ve dengeli beslenmeye her mevsim olduğu gibi yaz aylarında da dikkat etmemiz gerekir. Özellikle sıcakların artması ile var olan birçok hastalığın belirtileri daha da artıyor ve herhangi bir hastalığa sahip olmayan bireylerde de tansiyon, çarpıntı gibi sağlık problemlerini ortaya çıkıyor.

Bu gibi belirtilerin ortaya çıkmaması ve önlenmesi için altın kural beslenme. Peki kendimizi nasıl koruyabiliriz?

Su Tüketiminizi Arttırın

Sıcak havalarda vücudun en önemli ihtiyacı sudur. Siz terlemediğinizi düşünseniz de sıvı kaybı, ter, solunum, dışkı ve idrar ile olur yani sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına sebeptir. Günlük sıvı ihtiyacı her bir kalorinin metabolize olması için 1 ml dir yani kadınların ortalama 2000 kalorilik ihtiyaç için 2000 ml ( 2 litre), erkeklerin ise 2500 ml ( 2,5 litre) ihtiyacı vardır ancak egzersiz yapıldığında ise her yarım saat için 1-2 bardak daha eklemek gerekir. 3 litre maksimum ihtiyaç denilebilir.

  • Eğer su içmeyi sevmiyorsanız meyve dilimleri, yeşillikler, salatalık, limon ve buz ile suya aroma katarak tüketimi arttırabilirsiniz. Ayrıca su tüketimine teşvik etmesi için renkli cam sürahi, su kapları da işe yarayacaktır.
  • Su içmeyi unutuyorsanız, alarm kurabilirsiniz veya hatırlatıcı bir not bırakabilirsiniz.
  • Açık ve şeffaf renkli idrar, yeterli su alımının ve sağlıklı böbreklerin en kuvvetli göstergelerinden biridir. Eğer gün içerisinde idrarınız koyu renkli ise yeterli su tüketmiyorsunuz demektir.

Su Dışındaki İçecekleri Güne Yayın

Bir araba benzin yerine başka bir sıvı ile çalışmayacağı gibi, insan vücudu da su dışında başka bir sıvı ile su gereksinimini tamamlamaz. Bu yüzden günlük su tüketiminizi su dışında başka bir içecekle tamamlamayın. Kilo başına en az 0.33 ml su tüketin. Bunun dışında tüketeceğiniz içecekleri bir anda değil, gün içine bölerek tüketin.

Yediklerinize Dikkat Edin

  • Aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yemeyin: Sıcak havalarda su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli daha uygundur. Akdeniz diyeti bunun için en uygun örnektir. Balık, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata en iyi seçimdir.
  • Sıcak ile birlikte terleme oranı arttığı için elektrolit dengesini sağlayacak yoğurt, ayran cacık tüketimi de unutulmamalıdır,  Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar ya da sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etler yenilmeli. Omega-3 yağ asitlerini içeren balık haftada 2 kez tüketilmeli.
  • Kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine dondurma veya sütlü tatlılar tüketilmeli.

Risk Grupları Kimler?

Yaşlılar, çocuklar, gebeler, kronik rahatsızlığı bulunanlar artan sıcaklarda risk grubu olarak kabul edilir. Fakat risk grubu dışındakilerin de yukarıdaki önlemleri alması gerekir. Artan sıcaklar, elektrolit ve sıvı kaybı, olmayan rahatsızlıkların çıkmasına neden olabileceği için bireysel korumamızı yapmamız gerekir.