Dersim’de Görülen Yaygın Hayvan Hastalığı: “ZERİK”

Yaşadığımız coğrafyada hayvanı, çiftçiyi, üreticiyi, tüketiciyi ve veteriner hekimi etkileyen birçok hastalık görülmekte. Bunlardan biri Dersim bölgesinde “Zerk/Zerik” olarak bilinen ve yıllardır sıklıkla görülen “Sığırlarda Theleriosis” hastalığıdır. Bu hastalık et-süt verimini etkilediği gibi aynı zamanda da ölümcüldür. Peki, nedir bu Zerik? Nasıl bulaşır? Tedavisi var mıdır? Önlenebilir mi?

Bu hastalık kenelerle bulaşmaktadır. Hastalıklı hayvandan kan emen keneler sağlıklı hayvanı enfekte edebilir. Genellikle ilkbaharda havaların ısınmasın sonra bu hastalık görülmeye başlar ve yaz boyunca devam eder. 2-2,5 aylıktan daha büyük hayvanlarda ortaya çıkmaktadır.

Hayvanda:

-Durgunluk
-İştahsızlık
-Ateş
-Mukozalarda (göz içinde ve vajina bölgesinde) beyazlık söz konusudur.

Zerik olarak bildiğimiz durum aslında Theileria’nın son aşamasıdır. Bu yüzden mukozalarda sarılık durumu mevcuttur. Hayvanda yukarıdaki belirtileri gördüğümüz gibi veteriner hekime başvurmalıyız.

Veteriner Hekim’in uyguladığı tedaviden sonra hayvanın sütü 2 hafta, eti ise 1 ay süreyle gıda olarak kullanılmamalıdır.

Theileria’dan korunmak için kene mücadelesi (ahır temizliği) ve aşılamalar yapılmalıdır. Bu aşı 2,5 aylıktan büyük hayvanlara genellikle mart ayının ikinci yarısında uygulanır. Aşı yapılan hayvanlar bir sezon boyunca bu hastalıktan korunmaktadır. Aşıların yapılması hem hayvan sağılığı açısından hem de üreticinin ekonomik kaygısı açısından çok önemlidir. Aşının maaliyetinin, hastalık sonrası uygulanabilecek tedavinin maaliyetinden ve kaybedilen hayvanın maliyetinden çok daha düşük olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca uygulanabilecek ilkel tedavi yöntemleri hastalığı iyileştirmeyeceği gibi daha kötü seviyeye taşıyabilir. Bu sebeple uzmanlardan yardım alınmalıdır.