Gribe Meydan Oku!

Diyetisyen Tijda Büyüktaş

Havaların soğumasıyla birlikte düşen bağışık sistemi sonucunda grip salgını da artmaya başladı. 2 yıldır hayatımızın içinde olan Covid-19 belirtileri ile de karıştırılan grip, nezle veya soğuk algınlığı bağışıklığımızın düşmesine neden olarak aslında Covid riskimizi de arttırdı. Kış mevsiminde artan soğuklarla birlikte, nezle ve gribe karşı bağışıklık sistemini güçlendirmenin başlıca yolu sağlıklı beslenmeden geçer.

Peki gripten korunmak için veya bağışıklığı güçlü tutmak için nasıl beslenmeliyiz?

A, E ve C Vitamini

Mevsiminde olan bu besinleri tüketmek, vücuttan zararlı maddeleri atarken bağışıklığı güçlendirir. Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç gibi besinler A vitamini bakımında zengindir. Özellikle haftada en az bir gün balık yemek omega-3 açısından önemlidir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ispanak ise ısıl işlemle veya bıçak darbesiyle vitaminin çok kolay kaybolduğu bir besindir. Bu yüzden çok yoğun ısıya maruz kalmadan, yoğurtlanarak tüketilirse besin değeri kaybına uğramaz.

Sebzelerden; maydanoz, roka, yeşilbiber, tere ve ıspanak iyi birer C vitamini kaynaklarıdır. Örneğin maydanoz, yemeklerin yanında 5-10 dal doğranmadan limon eşliğinde tüketilirse günlük C vitamini ihtiyacımızı destekler.

Antioksidan vitaminlerden bir diğeri de E vitaminidir. Yani yağlı tohumlar ve kurubaklagiller. Her gün iki, üç adet ceviz içi ya da 5-6 adet fındık/fıstık/badem hem faydalı yağlardan almamızı sağlar, hem de bağışıklığımızı destekler. Bununla beraber haftada en az iki gün evlerde kuru baklagillerden yemek yapılması protein ve posa açısından beslenmemizi destekler.

Sıvı Tüketimi

Özellikle boğaz ağrısının bir numaralı tedavisi su içmektir. Günde en az 2.5-3 litre su içmeye özen göstermeliyiz. Su gereksinimimizi kahve, çay veya meyve suyu gibi sıvılardan değil sudan karşılamalıyız. Soğuk havalarda unutulan su tüketimi için hatırlatıcı not veya alarm kurabiliriz.

Dost Bakteriler

Dost bakteriler olan probiyotikler, bağışıklık sisteminin en iyi koruyucularındadır. Özellikle yaşlılar, çocuklar, bebekler, hamileler ve emziren anneler, fazla ve sık ilaç kullananlar düzenli olarak fermente gıdaları tüketmelidir. Turşu, kefir, ev yapımı yoğurt, tarhana, şalgam suyu, boza en güzel probiyotik alternatiflerindendir.

Protein Kaynakları

Protein yetersizliğinde antijenlere karşı savaşacak beyaz kan hücre üretimi azalabilir. Bunun için her gün kontrollü miktarlar protein kaynağına yer vermeliyiz. Porsiyonu kişinin beslenme planına göre değişiklik gösterir. Porsiyonu kadar protein kaynağının kalitesi de önemlidir. Mutlaka doymuş yağlardan elimine edilmiş beyaz et, balık, kümes hayvanları, yumurta, kuru baklagiller ve soya kaynağı ürünler tercih etmeliyiz.

Bağışıklık Dostu Besinleri Sofranızdan Eksik Etmeyin:

  • Çörekotu
  • Kefir veya ev yapımı yoğurt
  • Balkabağı
  • Turunçgiller, kivi, yeşil yapraklı sebzeler
  • Mor sebze-meyveler (pancar, mor havuç, mor lahana, böğürtlengiller gibi)
  • Yeşil ve beyaz çay
  • Yulaf ezmesi
  • Sarımsak
  • Zencefil
  • Zerdeçal
  • Doğal bal

Sağlıkla kalın…