Almanya’ya Dersimspor Çıkarması

Almanya ve Dersimspor kulüplerinin ilk kez buluşturan dayanışma etkinliği büyük ilgi gördü. Etkinliğe katılan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Şimdi Dersimspor’u destekleme zamanı” diye konuştu.

Almanya’nın Rüsselsheim kenti yakınlarındaki Bischofsheim kasabasında Dersimspor dayanışması yaşandı, Dersim’den belediye başkanları, milletvekilleri ile Avrupa’dan STK temsilcileri ve siyasiler etkinliğe akın etti. Rüsselsheim Dersimspor ile Türkiye’deki Dersimspor’un ilk kez buluştuğu dayanışma etkinliğine Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik, Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan, Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, HDP Milletvekili Alican Önlü, Dersimspor 2. Başkanı Danış Umay, AABK ve AABF Eş Başkanı Hüseyin Mat, Hessen Milletvekili Turgut Yüksel’in de aralarında olduğu davetliler katıldı. Sunuculuğunu Aydın Çakmak’ın yaptığı programda sanatçılar Yılmaz Çelik, Hasan Ali, Mehmet Ekinci, Taylan Yıldız, İnan ile Azad sahne alırken konuklar da halay ve türkü keyfi yaşadılar.

DERSİMSPOR, BELEDİYE KULÜPLERİYLE MÜCADELE EDİYOR

Etkinlikte kulubünün ekonomik durumunu aktaran Dersimspor 2. Başkanı Danış Umay, 14 takımlı ligte sadece Dersimspor’un bireysel katkılarla ayakta durduğunu, diğerlerinin ise belediyelere ait olduğunu söyledi. Umay, ikinci sıradaki Dersimspor’u üçüncü lige taşımak istediklerini de söyledi. Rüsselsheim Dersimspor Başkanı Ali Kadir Tanrıverdi de kulüplerin sadece yöneticilerin katkılarıyla ayakta kalmasının mümkün olmadığını, sporseverlerden ve iş çevrelerinden destek vermesi gerektiğini belirtti. Dayanışma etkinliğinde bir grup iklim aktivisti, Dersim katı atık projesini dövizlerle protesto etti. Kürsüden de seslenen çevreciler belediyeden, Avrupa Birliği’nin 16 milyon Avro hibe ile desteklediği Dersim’deki katı atık projesinin ekolojik beklentileri nedeniyle yerinin sivil toplum kuruluşlarıya birlikte konuşularak değiştirmesini, halka çöp ayrıştırma eğitimi vermesini ve çöp dökülen alanların yöre doğasına uygun rehabilasyon yapmasını istediler.

“ŞİMDİ DERSİMSPOR’U DESTEKLEME ZAMANI”

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu

Dersim adının sadece bir şehir adından ibaret olmadığını savunan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Dersim kökümüz, inancımız, kültürümüz ve yaşam biçimizdir. Bir zamanlar Dersim, sosyalist hareketinin, özgürlük hareketinin tam merkezi idi. Bu nedenle, Dersimspor ve bu ismi taşıyan bir kulübün desteklenmesi, dayanışma içinde olunması çok değerli. Şöyle bir özelliği var. Elazığ, Malatya, Trabzon’da Kayseri’ye gittiğinde bu kültürü, bu inanışı yayıyor. Avrupa’daki Dersimspor da Dersim tanıtımını destekliyor. Şehirlerin tanıtımı siyasetle, festival ve çeşitli etkinliklerle bir de spor kulüpleriyle olur. Dersimspor’u da şehrin tanıtımı olarak görmeniz lazım. Bu yönde bize çok katkısı var. Türkiye’deki Dersimspor’un birinci lige çıkması lazım. Yöneticileri bir yerden sonra tıkanıyor. Dayanışma çok değerli, kulübümüzün geleceği açısından da çok önemli. Dünyada kapitalist sistem, spor üzerinden büyük rant sağlıyor. Biz sosyalistler, yaşamın her alanında muhalif olanlar, sadece üretim biçimiyle, inançla, siyasetle, eğitimle değil sporla da kendimizi var etmemiz lazım. Dersim kick boks benzeri kulüpleri dünyada birincilikler almaya başladı. Sporcularımızın dünyanın dört bir yanında Dersim formasıyla bizi temsil etmesini göz önüne getirin. Çok büyük bir gurur. 1 milyonun üzerinde Dersimli’nin sadece 85 bini şehrimizde yaşıyor. Geri kalanı buralarda yaşıyor. O coğrafya ile ilişkilerini kesmediler. Yürekleri, ayak izleri orada. Şimdi ayak izlerinin üzerindeki tozlarını atma zamanı. Bugünden itibaren bütün dostlarımıza çağrımız. Dersim’in inancı, kültürü, doğası, sporuyla bütün yaşam koşullarıyla dayanışma içinde bulunalım. Şimdi Dersimspor’u destekleme zamanı” diye konuştu.

MAT: KILIÇDAROĞLU’NA DESTEK VERİRİZ

Spor kulüplerinin dayanışmasının yanısıra sık sık CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığı konu oldu. Etkinlikte Kılıçdaroğlu’na yönelik “kazanamaz” yönünde bir algı yaratılmak istendiği vurgulandı. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Başkanı Hüseyin Mat da Kılıçdaroğlu’nun sonuna kadar destekleyeceklerini söyledi. Alevilerin Dersim’e katkıda bulunmaya özen gösterdiklerini kaydeden Mat, “Ocaklarımız, akrabalarımız orada. Her türlü haksızlığına karşı duyarlı olmak zorundayız. O bölgelerdeki yaşayan gençler, topraklarını terkedip göç etmek zorunda kalıyor. Çok üzücü, geleceğe dair tehlikeli bir durum. Dersim’in diline, inancına, coğrafyasına sahip çıkmak Avrupa’daki biz Alevilerin ve dostlarının birinci görevi. Seçime doğru gidiyoruz. Cumhurbaşkanı aday adayı olarak bir Dersimli’nin ismi geçiyor. Cemaatlerin, herkesin hassasiyetini dikkate alıyorlar, Alevilerin almıyorlar. Herkesten Cumhurbaşkanı oluyorsa, Alevilerden de Cumhurbaşkanı olabilmelidir. Hiçbir Cumhurbaşkanına Sunni, Kürt, Türk demedik. Hazımsızlık, Alevilerin değil, her türlü baskı uygulayan zihniyetin meselesi. Erdoğan, Cumhur İttifakı mutlaka gitmeli. Temenni ederiz ki bir Ekmeleddin faciası yaşatmaz, düzgün bir aday çıkarız, yine umarız ki Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday gösterir, biz de sonuna kadar sahip çıkarız ve destek veririz” dedi.

Kaynak