Buyer Ana’da Bulunan Endemik Bitkiler Tehdit Altında

Dersim’in Pülümür ilçesinde bulunan Alevilerin inanç merkezlerinden biri olan Buyer Ana Gözesi’nde bulunan endemik bitkiler tehdit altında.

Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı Asgirek (Kocatepe) köyü kırsalında bulunan Buyer Ana Gölü (Gola Buyere)birçok bitkiye ev sahipliği yapıyor. 3 bin 200 rakımlı dağda bulunan Gola Buyere’nin suyu, Pülümür çayı ve oradan da Nazimiye ilçe sınırında bulunan Haskar Deresi’nde birleşiyor.

Buyer Ana’nın etrafındaki bitki çeşitliliği yoğun hayvancılık sirkülasyonu ile zarar görürken, bir an önce korumaya alınmaya bekliyor. DAM Başkanı Selman Yeşilgöz, ziyaretin ciddi zarar görebileceğini belirterek acilen korumaya alınması çağrısında bulundu.

İçinde menekşe, zambak, papatya, Newroz çiçeği, savıl (Gulaherç), nergis, sosın, ışkın, gulik, hercık, kuzukulağı, tırsık gibi bitkileri barındıran Buyer Ana Göze’si yoğun ziyaretçi akınına uğruyor.

Görrüntüleri çeken Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM) Başkanı Selman Yeşilgöz, bu tür kutsal mekanların ciddi zarar görebileceğini belirterek acilen korumaya alınma çağrısında bulundu. Yeşilgöz şunları kaydetti: “Gola Buyere; Dersim’de Pülümür ve Ovacık ilçe sınırları içinde yer alan, yaklaşık 3 bin rakımlı bir dağdır. Sırta vardığınızda dağın ihtişamıyla eşsiz manzarayı izlerken adeta dağın ruhunu yaşarsınız. Zirvesinde buzul göl bulunan dağın büyüleyici manzarası karşısında bir süre sessizliğe gömülür, gözlerinizi ayırmadan o manzarayla bütünleşirsiniz.

Ana Buyere” ya da “Gola Buyere” denilen Buyer Ana Gölü, bugün genellikle Buyer Baba Gölü olarak bilinmektedir. Ana Buyere önemli bir ziyaret noktası olup, özellikle yaz aylarında insanların ziyaret ettiği bir yerdir. Günümüzde yaylacılığın yapıldığı bölgedeki yoğun hayvan sirkülasyonu nedeniyle bitki örtüsü ciddi anlamda zarar görmektedir. Dersim’de bu tür yerler acilen koruma altına alınmalıdır. Aksi taktirde yarınlara bırakacağımız bir doğamız da kalmayacaktır.”

Kaynak