DEDEF Jandarma Ablukası Altında Yasağı Protesto Etti

İstanbul Valiliği DEDEF tarafından İstanbul’da düzenlenecek olan Birlik ve Dayanışma pikniğini dün ani bir kararla yasaklamıştı. Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ise bu yasağı Aydos Piknik alanı girişinde bir basın açıklaması ile protesto etti. Basın açıklaması okunurken, jandarma kitlenin etrafını sararak abluka altına aldı.

“Dersim Halkının Birlik ve Dayanışma Pikniği yasaklanamaz!”

“Basına ve Kamuoyuna

32 yıldır geleneksel olarak yaptığımız Dersimliler Birlik ve Dayanışma Pikniğimiz, bu yıl 22 Mayıs 2022 Pazar günü İstanbul Aydos Ormanı’nda gerçekleşecektik. Piknik, İstanbul Valiliği tarafından pikniğe 24 saat kala keyfi bahanelerle yasaklanmıştır. 32 yıldır bu ve benzeri etkinliklere böylesi bir gerekçe yaratılmamış, 32 yıldır yapılan hiçbir piknik de herhangi bir sorun yaşanmamıştır. AKP in son yıllarda bu yasaklamaları ileri demokrasilerinin, safsatasının üründür.

Her şeyden önce bu kararın son güne kadar bekletilmesi; yapılan onca hazırlığın yok sayılarak, üyelerimizin pandemi nedeniyle bir araya gelme arzusunu ve en önemlisi ekonomik olarak çok ağır bir yük altına girmemiz sağlandıktan sonra bildirilmesi, yapılan işlemin her türden iyi niyetten uzak olduğunu göstermektedir.

Öne sürülen gerekçelendirmede, Birlik ve Dayanışma “pikniğimizin güvenliğini alamadıkları!” böylesi olasılıklara karşı önlem almak, güvenlik içinde yapmamızı sağlamakla yükümlü olanların, bu gerekçelendirmeyi demokratik hakkımızın yasaklanması gerekçesi yapmaları, temel hukuk normlarının ihlalidir.

Son zamanlarda bu yasaklamaları; Dersimde ki eylem ve etkinliklerdeki engellemelerde, Aysel Doğan’ın cenazesine yapılan baskılarda, Aynur Doğan ve Metin-Kemal Kahraman konserlerine yapılan yasaklarda ve nicelerinde de gördük. Bu keyfi yasaklamaları hep birlikte mücadele ederek durdurup engelleyebiliriz.
Kısacası tarafımıza iletilen yasaklama gerekçesi her açıdan hukuki meşruiyetten, demokratik bir toplum ölçüsünde başvurulabilecek gereklilik ve ölçülülük gerekçelerinden bütünüyle yoksundur.

Kaldı ki toplanma hakkının, eğlenme hakkının, birlik ve dayanışma hakkının sınırlandırılması, Anayasa’nın 13. Maddesi gereğince “anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve ölçülülük ilkesine” aykırı olamaz. Oysa Pikniğimizin yasaklanması, bu barışçıl toplantı hakkımıza, demokratik toplum düzeninin, ölçüsüz bir sınırlamadır.

Çünkü demokratik devlet olmanın birinci koşulu halkın beklenti ve temel haklarını güvence altına almak, ona yasakçı, boyun eğdirici bir zihniyetle yaklaşmaktan vazgeçmektir.

Oysa bu yasaklama kararıyla mülki amirlik, bir kez daha Dersim halkının inancına, anadiline, doğasına saygı talebini, bunu dillendirme hakkını yasaklamış olmaktadır.

Vergi veren, yurttaşlık sorumluluklarını yerine getiren bir toplum olarak kendimizi ifade etme hakkımızın 30’lu ve 94’lü yıllardan farksız bir şekilde yasaklanmaya devam edilmesinin bizlere karşı hukuksuz bir kötü niyet göstergesi olduğunu kamuoyuna ilan ediyor ve kınıyoruz.

Bize reva görülen bu yasakçı, asimilasyoncu, hak tanımaz davranışlar için artık yeter diyoruz.”