DEDEF’ten Çağrı: “Dersim Senin, Seyirci Kalma, Sahip Çık!”

Munzur Koruma Kurulu-Dersim Dernekleri Federasyonu, ‘Dersim senin seyirci kalma sahip çık’ çağrısıyla 29 Ağustos’ta Seyit Rıza Meydanında olacaklarını duyurdu.

DEDEF tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Dersim’deki ekolojik yıkıma karşı Haydi Eyleme…. Dersime Sahip Çıkmaya…

Dersim son 20 yıl içinde yaşanan çevre ve doğa felaketinin ağır sonuçlarını yaşıyor. Bölgenin ekosistemi Barajlar, HES ler , yangınlar, peyzaj projeleri,avcılık, taş ve kum ocaklarıyla yok edilmek istendi.

Yeni yıkım da madencilik ile yapılmak istenmektedir. Yeraltı ve yerüstü varlıkları bakımından fazla çeşitliğe sahip olan Yukarı Fırat havzasında bulunan Dersim’de her geçen gün yeni maden sahaları açma çabaları sürmektedir. 150’den fazla maden sahasının bulunduğu Dersim büyük bir tehlike ile karşı karşıya.

Tarım topraklarının, içme ve sulama suyu kaynaklarının, yaban hayat yaşam alanlarının, mera alanlarının olduğu ayrıca tarihi, kültürel ve inanç alanlarının bulunduğu böyle bir coğrafyanın tam ortasına maden sahası yapılması ekonomik sosyal açıdan çok yönlü zararlara ve mağduriyetlere neden olacaktır.

Maden şirketinin yıllık binlerce ton üretim kapasitesi planlandığını bu kadar geniş bir sahada sondaj, patlatma gibi yöntemler kullanılarak, tüm canlılar için son derece tehlikeli çinko ve kurşun gibi ağır metallerin çıkarılması, taşınması ve biriktirilmesine, Dersim halkı olarak asla izin vermeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz.

Topraklarımızın ve nehirlerimizin zehirlenmesine karşı geçmişte olduğu gibi bugün de direneceğimizi belirtmek istiyoruz.

Dersimde Doğanın talanına izin vermeyeceğimizi haykırmak için 29 Ağustos 2022 Pazartesi Saat 17.00’da Dersim Seyid Rıza Meydanında Buluşuyoruz.”