DEDEF’ten Katliamların Yıldönümünde Kamuoyuna Açıklama

Dersim Dernekleri Federasyonu yayınladığı açıklama ile 1978 Maraş, 2000 Cezaevleri ve 2011 Roboski Katliamlarını lanetledi. Açıklamayı olduğu gibi yayınlıyoruz.
“19–26 Aralık 1978 tarihleri arasında, başından sonuna örgütlü bir şekilde hayata geçirilen, gerici-faşist güçlerin saldırıları sonucu yaşanan Maraş katliamının üzerinden 42 yıl geçti. Türkiye’yi 12 Eylül darbesine götüren sürecin önemli dönemeçlerinden biri olan Maraş katliamının gerçek failleri aradan geçen süreye rağmen hiçbir zaman ortaya çıkarılmadı.

Maraş’ta insanlar; kadın, çocuk, genç, yaşlı, hamile, hasta, yaralı ayrımı yapılmaksızın devletin gözü önünde göz göre göre katledilmiştir. Ancak 26 Aralık’ta durdurulan saldırılarda resmi kayıtlara göre 111 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştır. Ancak katliamda hayatını kaybedenlerin sayısının açıklanan rakamlardan çok daha fazla olduğu bilinmektedir. Katliam sonrası binlerce Alevi Maraş’ı terk etmek zorunda kalmıştır. Maraş katliamının sorumluları göstermelik olarak yargılanmış, göz göre göre yaşanan katliamın üzeri örtülmüştür.

Türkiye’de geçmişte halkları birbirine karşı kışkırtarak, kitlesel katliamlara ve cinayetlere zemin hazırlayanlar, bugün benzer siyasal-ideolojik yaklaşımlar üzerinden tekçi, ayrımcı ve kutuplaştırıcı politikalarını sürdürmektedir. Maraş katliamı öncesinde olduğu gibi bugün de Alevilerin yaşadığı evlerin kapılarına kırmızı boyayla çarpı işaretleri atılmakta, duvarlara tehdit mesajları yazılarak, farklı kimlik, inanç ve siyasi düşünceden olanları hedef alan açıklama ve saldırılar yaşanmaktadır.

Geçmişte Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta Roboski’de acımasızca katliam yapan ırkçı-faşist zihniyet ile kendilerinden farklı düşünen ve yaşayanları ‘hain’, ‘düşman’, hatta ‘terörist’ ilan eden karanlık zihniyet arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. İktidarın, yıllardır bilinçli olarak hayata geçirdiği kutuplaştırma ve ayrıştırma politikalarına rağmen, Türkiye’de yaşanan farklı kimlik ve mezheplerin barış içinde bir arada yaşama iradesini sürdürmesi önemlidir.

İnsanlığın hedef alındığı katliamları ve katliamların arkasındaki kirli ilişkileri unutmak değil hatırlamak, hafızalarımızdan sildirmek isteyenlere karşı inatla unutturmamak hepimizin görevidir. Ne Maraş’ı, ne Çorum’u, ne Sivas’ı ne Roboski’yi ne de 10 Ekim Ankara katliamını unutmadık, unutturmayacağız!

19/Aralık/2000 tarihinde 20’yi aşkın cezaevinde aynı anda başlatılan, sözde Hayata Dönüş adı verilen operasyonla F Tipi cezaevlerini protesto eden 30 tutsak katledilmiş ve yüzlercesi sakat bırakılmıştır. Sorumluları ve failleri yargılanmalıdır.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) olarak Maraş katliamında ve sonrasında yaşanan bütün katliamlarda kaybettiğimiz canlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın ‘insanlığa karşı suç’ olarak görülmesi gereken bütün katliamları, ayrım yapmaksızın lanetlediğimizin bilinmesini istiyoruz.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF)”