Dersim’deki Ağaç Kıyımı Meclis Gündeminde: “İhaleyle Kaç Ağaç Kesildi?”

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim’de gerçekleşen ağaç kesimlerine dair Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yanıtlanması için soru önergesi verdi.

Dersim’in Hozat ilçesine bağlı 1994 yılında boşaltılan Ali Boğazı ve Yılan Dağı bölgesindeki Şamoşi (Boydaş) ve Zogar (Kurukaymak) köyleri kırsalında bulunan ağaçlar, bir buçuk aydır kesiliyor.

Bölgedeki ağaç kıyımına ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Tunceli Milletvekili Alican Önlü’ye konuşan köylüler, bahsi geçen bölgenin 1994 yılındaki köy yakmaları sürecinde bölgenin insansızlaştırılarak “yasak bölge” ilân edildiğini söyledi.

Dışarıdan Aile Getirildi

Köylüler ayrıca 2021 yılında bölgenin iki kez yakıldığını, yakılan yerlerin enkazının temizlenmesi adına da Elazığ, Palu ve Malatya’dan 60’ya yakın ailenin getirilerek Uzunyazı denilen bölgede çadırlara yerleştirildiklerini ve 30’a yakın traktörle ağaçların kesildiğini belirtti.

Soru Önergesinde Hangi Sorular Yer Aldı?

Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi hazırlayan Önlü, şu soruları yöneltti:

  1. 1.Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Boydaş ve Kurukaymak köy kırsalının olduğu bölgede bir buçuk aydır ağaç kıyımının yaşandığı doğru mudur?
  2. 2.İddiaların araştırılması adına Bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır?
  3. 3.Ağaçların kesimi için ihalenin Malatyalı bir şirkete verildiği doğru mudur? Doğru ise ihale ne zaman açılmıştır ve ne kadarlık bir bedele ihale verilmiştir?
  4. 4.Ağaçların kesimi için ne kadar hektarlık bir alan ihaleye açılmıştır? İhaleye açılan bölgede kaç ağaç vardır?
  5. Geçtiğimiz yıl iki kere yakılan bölgeye Malatya, Elâzığ ve Palu’dan 60’a yakın ailenin getirildiği ve Uzunyazı bölgesinde çadıra yerleştirildikleri doğru mudur?
  6. 5.Köylülerin ifadelerine göre asıl hedefin yer altı madenleri olduğu iddiaları doğru mudur?
  7. 6.Ağaç kıyımının yaşandığı bölgede ve yakınlarında kaç maden sahası vardır?
  8. 7.Son bir yıl içerisinde ağaç kesimi için Dersim’de kaç ihale açılmıştır?
  9. 8.Son bir yıl içerisinde Dersim sınırları içerisinde kaç ağaç ihaleyle kesilmiştir?
  10. 9.Yılan Dağı bölgesinde bulunan maden ihalesi şu an ne aşamadadır? Köylülerin dava açması sonucunda ihale durdurulmasına rağmen ağaç kıyımının devam ettiği doğru mudur?