Elazığ’da Üzüm Üreticileri, Firmalara Karşı Çıktı

Elazığ Koruk Köyü’nde Üzüm Kooperatifi ve Üzüm üreticilerinin toplantısı yapıldı. Elazığ’ın merkeze bağlı Koruköy Dambüyük ve Esenkent Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve üzüm üreticileri, muhtarları, ayrıca çevre köy üreticilerinden oluşan 150 den fazla üretici bir araya geldi.

Üzüm fiyatlarının belirlenmesi konusunda görüşen Üzüm üreticileri, üzüm alıcı şirketlerinin, üreticinin ekonomik girdilerini hesaplamadan ürün fiyatlarını belirlediklerini dile getirerek fiyatları kendilerinin belirlemek istediklerini dile getirdiler. Üzüm şirketleri ve şarap fabrikaları sahiplerinin fiyat vermeden üzüm almak istediklerini ifade eden üreticiler birlikte hareket etme kararı aldıklarını dile getirdiler.

Gürkan Bektaş

Toplantıda konuşan Koruköy Dambüyük ve Esenkent Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gürkan Bektaş;

“Yaptığımız toplantımızda ortak bir karar aldık. Koruköy, Dambüyük ve Esenkent köyleri tarımsal kalkınma kooperatifi olarak temel amaçlarımızdan biri üretici haklarını korumaktır. Bu anlamda Elazığ’a özgü coğrafi işaretli Öküzgözü cinsi üzümün bölgeye kattığı yüksek katma değer herkesçe bilinen bir gerçektir. Üreticilerimizin çoğu bu ürünü üretmekte ve bölge ekonomisine fazlaca katkı sunmaktadır.

Her yıl yaşadığımız sorunlardan bir tanesi, alıcı şirketlerin aldıkları ürünleri üreticiden alıp ürün fiyatını daha sonra belirlemeleridir. Yani üreticinin ekonomik girdilerini hesaplamadan daha sonra ürün fiyatlarını belirlemeleridir.

Dünya ölçekli gıda ve ekonomik kriz üreticilerde maddi krize neden olmuştur. Üreticilerin hakkı olan, tarımsal ekonomik girdilerin hesaplandıktan sonra ürün fiyatının adil bir şekilde belirlenmesidir. Bu krizden daha az etkilenmek adına taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz.’’ Dedi.

Kooperatif ve üzüm üreticileri olarak taleplerini de dile getiren Bektaş: ”Fiyatlar, ürünlerin alımı gerçekleşmeden üreticilerin ekonomik girdileri hesaplanarak belirlenmeli. Ürün fiyatı en az 18 TL olmalı. Üreticiler olarak her köyden temsilen 2’şer kişi muhatap alınmalıdır.” dedi.

Maliyet artışlarından dolayı zorluk yaşadıklarını belirten üreticiler üzüm taban fiyatlarında, üreticiyi zora sokmayacak rakamların belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptılar.

Toplantıda konuşan Dambüyük Köyü muhtarı Mehmet Eryılmaz,  firmalara seslendi. Eryılmaz, “Her şey 5 misli artmış. Bunu firmalar göz önünde bulundurmaları lazım ona göre fiyatı açıklamaları lazım. Bütün üreticilere de benim ricam biz kesimi vermedik durdurduk sizlerde bizim arkamızda olun” diyerek üreticilere seslendi.

Üzüm üreticisi Alçin Öztürk de ”Gübreye, mazota, kükürte neredeyse 5 misli zam geldi. Biz bu zamlara rağmen ayakta kalmaya çalışıyoruz. Başka ülkelerin çiftçileri mutluyken biz mutsuzuz. Tekrar 2003-2004 yılını yaşamayalım. Dışardan ithal edilen üzümlerle bizim çiftçiler mutsuzlaşırken, başka ülkelerin çiftçilerinin yüzü gülüyor. Üzüm fiyatında çiftçilerin girdi maliyetleri göz önünde tutulmalıdır. 17-18 lira nın altındaki bir rakam bizleri zorlayacaktır. O nedenle birlik olarak bu rakamda diretmeli ve çiftçi olarak ayakta kalabilmek için gereken çabayı göstermeliyiz.” dedi.