Eren Keskin, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı davadan beraat etti

Dersim’de 2019 yılında gerçekleşen bir panelde yaptığı konuşma nedeniyle hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açılan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in ilk duruşması Tunceli 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Keskin, avukatları Jiyan Kaya ve Fatma Kalsen’le birlikte duruşmada hazır bulundu. İHD üyeleri ve Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin’in yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi duruşmayı izledi.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, mahkeme başkanı iddianamedeki detayları okudu. Söz verilen Keskin, 30 yıldır insan hakları alanında çalıştığına işaret ederek, “Konuşmalarımda Türkiye’nin resmi ideolojisini eleştiriyorum. Şiddet uygulamıyorum. 2 yıl önce belediyenin yapmış olduğu panelde yaptığım konuşmada, 1915, 1938 soykırımı, kadın hakları, cezaevlerindeki hak ihlallerine dair konuştum. Ama konuşmanın belli bir kısmı çekilerek, hakkımda iddianame düzenlendi. ‘Gerilla’ kavramı yalnızca bu ülkede kullanılan ve bu coğrafyaya özgü bir tabir değildir. ‘Gerilla’ düzensiz silahlı kişilere denir. Bu ibare suç oluşturmadığı gibi AİHM ve Yargıtay kararlarına rağmen bu zaman da böyle bir dava açılmasını çağ dışı olarak görüyorum” dedi.

Keskin, ayrıca “Geçmiş olsun Deniz ve Amedspor” paylaşımının da suçlama konusu yapıldığına dikkati çekerek, paylaşımıyla futbolcu Naki’nin uğradığı saldırıyı kınadığını söyledi. Naki’nin boynundaki flamanın Kürdistan bayrağı değil, Amedspor taraftar grubunun resmi renkleri ve flaması olduğunu aktaran Keskin, “Bu nedenle suçlamaları kabul etmiyorum ve beraat talebinde bulunuyorum” dedi.

Avukat Jiyan Kaya ise Keskin’in yaptığı “Benim müvekkilim geçen gün çocuğunu teşhis etti. Nasıl teşhis etti biliyor musunuz? Osmanlı hatunu diye bir instagram sayfasında kafası kesilmiş bir Kürt savaşçı gerilla, kafası top şeklinde birbirlerine atıyorlar. Benim müvekkilimin o Osmanlı hatunu sayfasında çocuğunu teşhis etti. Böyle bir savaş suçu işleniyor” şeklinde bir konuşma yaptığını anımsattı. Av. Kaya, bu konuşmanın “örgüt propagandasını” ya da şiddet içeren eylemlerini meşhur gösterme anlamına gelmeyeceğini belirterek, “Kendisi insan hakları ihlallerinden bahsetmiş ve konuşmasının içeriği buna ilişkindir. Örgütün propagandası yapmak için gerilla ifadesini kullanmamıştır” dedi. Kaya, beraat talep etti.

Avukat Fatma Kalsen’in savunması sırasında mahkeme başkanının, “Aynı şeyleri tekrarlamanıza gerek yok, varsa farklı şeyler buyurun. Zaten iddianamede bir şey yok” demesi dikkati çekti. Kalsen, “Konuşma içerisinde PKK lehine herhangi bir konuşma söz konusu değildir. Meslektaşımız ve müvekkilimin belirttiği gibi gerilla kavramı, kapsamından kopartılarak iddianameye yansıtılmıştır. Bu evrensel bir tabirdir” ifadelerini kullandı.

Kalsen’in savunmasının ardından mahkeme başkanı, Keskin’e, “Hakkınızda ceza hükmü verilirse, bu hükmü kabul ediyor musunuz?” sorusu yöneltti. Keskin, kabul etmeyeceğini kaydetti.

İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı avukat Reyhan Bataray da Keskin’e yöneltilen iddiaların suç unsuru teşkil etmediğini belirtti. Bataray’ın savunması ardından Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin, Amedspor flamasını mahkeme başkanına gösterdi.

İddia makamı, Keskin’in cezalandırılmasını istedi. Karar için mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi. Mahkeme başkanı, Keskin’e yöneltilen suçlamaların “her türlü şüpheden uzak, kesin delil olmadığını” belirterek, beraat kararı verdi.

Duruşma sonrası adliye önünde kısa bir açıklama yapan Keskin, hazırlanan iddianameyi “komik” olarak nitelendirdi. Keskin, “Savcı bir araştırma zahmetine girseydi Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nin daha önce gerilla kavramının suç sayılamayacağı, örgüt propagandası yapılamayacağı net kararı var. Böyle davaların hiç açılmaması gerekir” dedi.