Fırat Nehri’nin Son Hali Şaşırttı: Dersim de Tehlikede

Fırat Nehri ve üzerinde bulunan İliç Barajı’nda, 2009 yılından beri faaliyet gösteren Anagold altın madeninde kullanılan siyanürü taşıyan borunun patlamasıyla 20 ton siyanür Fırat Nehri’ne karıştı.

Anagold altın madeninde kullanılan siyanürü taşıyan borunun 21 Haziran gecesi patladığı iddia edildi. İddiaya göre gece olan patlama ancak sabah 05:00 sıralarında fark edilmişti.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki faaliyet yürüten Anagold Madencilik işletmesi hakkında çevreyi kirlettiği iddiasıyla soruşturma başlatılmış ve altın madeni işletmesinin siyanür borusunda sızıntı olduğu yönündeki iddialar üzerine İliç Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçmişti. Siyanür borularından birisinin kırıldığı ve 20 ton civarında siyanürün çevreye yayıldığı jandarma tutanağına yansımıştı.

İddialar üzerine Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., maden sahasında siyanür sızıntısı olduğunu doğruladı. Şirketin internet sitesinde yapılan açıklamada sızıntı miktarının 8 kg. olduğu belirtilerek, bölgenin olay akabinde hemen temizlendiği bilgisi verildi. Erzincan Valiliği ise sızıntının Fırat Nehri’ne ulaşmadığını duyurdu.

Fakat son gelen fotoğraflarda Fırat Nehri’nin renginin değiştiği, siyanürün karıştığı bilgisi verildi.

Maçoğlu Sosyal Medyadan Tepki Gösterdi

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile tepkisini gösterdi. Samimi açıklamalar yapılmadığını söyleyen Maçoğlu, “Bu ülkede rant her şeyin ölçütü haline geldi!” dedi.

Boru Sızdırdıktan Sonra Faaliyetler Durduruldu

Verilen mücadelen sonra borunun siyanür sızdırması ile, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni işletmesinin faaliyeti durduruldu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin faaliyet göstermesine izin verilmeyecektir.” denildi.