Maden Şirketleri Ovacık Cevizlidere’de Ne Planlanıyor?

Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan Cevizlidere (Merxo) köyünde maden çalışmaları için valilik – şirket yetkilileri bölgeye geldiği söyleniyor.

Dersim coğrafyasının genelinde sürdürülmek istenen madencilik faaliyetleri, yıllardır maden şirketlerinin gözünü diktiği Merxo köyünde başlatılıyor mu? Köylüler verdiği bilgiye göre, bir ay önce madenciler köylüleri ziyaret ettiği ve birkaç gün önce de vali yardımcısının kendilerini ziyaret ettiğini belirttiler.

Yasal bir süreç olduğunu köylülere ileten maden şirketi ve vali yardımcısı izin aldıklarını belirtmişler. Şu anda Otlu Bahçe tarafında gizli çalışmalar yürütüldüğünü belirten köylüler, güz döneminde Cevizlidere (Merxo)’de çalışmaların başlayacağını duyduklarını belirtti.

2013’den Beri Cevizlidere (Merxo) Gündemde

2013 yılından beri Ovacık Cevizlidere altın madenine yöneldiler. Cevizlidere sahasında Çalık grup ile Avusturalya şirketi olan Alacor Gold ortaklığı söz konusuydu. Yine öte yandan Çalık Grubuna ait Lidya madencilik Sin ve Karaoğlan madenlerine yönelik çalışmaları sürmekteydi. 

Altın arama ve ayrıştırma faaliyeti siyanürle gerçekleştirilecek olup siyanürün yaratacağı tahribat ayrı bir çevre felaketine yol açacaktır.Köylüler seslerinin duyulmasını, altın madenciliğinin Cevizlidere’de başlarsa doğanın katledileceğini sosyal medya hesaplarından dile getirdiler.