Mazgirt’te Kolektif Domates Ekimi

Mazgirt’in ilçesine bağlı Aşağı Çanakçı Köyünde kolektif çalışmayla domates ekimi gerçekleştirildi.

Mazgirt’in Aşağı Çanakçı Köyünde domates ekimi gerçekleşti. Ekime Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Ovacık Doğal Kooperatifi ile Mazgirt Kadın Kooperatifi ve kadınlar destek sundu.

İnsanlar Kendi İhtiyaçlarını Karşılıyor

Başkan Maçoğlu ekonomik krizin olduğu bu dönemde insanların kendi ihtiyaçlarını karşılamasının çok değerli olduğunu ifade ederek “Yaklaşık iki yıldır Mazgirt’te kadın kooperatifi mevcut. Geçen yıl üretim başlamış domates, biber kurutması yapılmıştı. Bu sene de dört dönümlük bir araziye domates ekimi yapılıyor. Arkadaşlarımıza, dostlarımıza dayanışmak için geliyoruz. Arkadaşlarımızın süreç içerisinde özellikle bu zamanda, ekonomik krizin olduğu bu dönemde kendi ihtiyaçlarını karşılaması bile çok değerli. En azından doğal üretim yapılıyor, sağlıklı gıda tüketiliyor. İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılıyor. Muhtemelen fazlasını da pazara götürerek ihtiyaçlarını karşılayacaklar” dedi.

https://www.youtube.com/watch?v=fSEYRlJ8aaI

“Çocuklarımıza Zehirli Gıda Yedirmeyelim”

Ardından söz alan Mazgirt Kadın Kooperatifi temsilcisi Nergiz Değirmenci, “Bu tarlada domates ekiliyor. Üreticimize destek vermeye geldik. Bu topraklarda daha çok ekim yapılması, üretilmesi gerekiyor. Mazgirt’te yaşayanların kooperatife sahip çıkması gerekiyor. Dünya tükeniyor zaten. Topraklarımıza sahip çıkalım. Çocuklarımıza artık zehirli gıda yedirmeyelim” ifadelerini kullandı.

“Toprağınıza, Köyünüze Dönmenizi Rica Ediyorum”

Adana’dan domates ekimi için desteye geldiğini belirten Türkan Artaç, “Buradaki Mazgirt kadın kooperatifine domates üretiliyor. Üreticiye yardıma geldim. Toprağınıza, ilçenize, köyünüze dönmenizi rica ediyorum” diye konuştu.

Ekim için desteğe gelenlerden Selma Yeşilgöz ise “Belçika’dan geldim. Bu yıl organik domates, kurutmalık ve salçalık domates ekimi var. Biz destek çıkıyoruz.  Umarım her yerde tarıma tekrar dönülür. Toprak bütün kötü enerjiyi alıyor” dedi.

Son olarak söz alan tarla sahibi Ethem Polat, “Tarlamız dört buçuk dönüm. Tamamen doğal. Hayvanların otladığı bir alan. Bu tarlaya salçalık domates ekiyoruz. Aşağı yukarı yedi bin beş yüz adet fide ekeceğiz” diyerek bu dayanışmaya destek sunan herkese teşekkür etti.