Türkiye’de Şehir Sayısı 100’e mi Çıkarılıyor?

AKP Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz Türkiye’de şehir sayısının 100’e çıkarılacağı sinyallerini verdi.

Demiröz, Bitlis Ahlat’ta düzenlenen “Kültürel Etkileşim ve Yöresel Yemekler ile Zanaatkar Eller Ahlat’ta” etkinliğinde “Türkiye’nin şehir sayısının 100’e çıkacağı bir zamanda inşallah Ahlat’ımızı da bu şehirler arasına alacağız.” ifadelerini kullandı.

Habertürk’ün haberine göre, il olmaya aday olan ilçeler; Kahta/Adıyaman, Edremit/Balıkesir, Elbistan/Kahramanmaraş, İnegöl/Bursa, Çorlu/Tekirdağ, Nazilli/Aydın, Siverek/Şanlurfa, İskenderun/Hatay, Manavgat/Antalya, Ereğli/Konya, Erciş/Van, Akhisar/Manisa, Fethiye/Muğla, Cizre/Şırnak, Ünye/Ordu, Midyat/Mardin, Lüleburgaz/Kırklareli, Yüksekova/Hakkari, Ergani/Diyarbakır, Bandırma/Balıkesir, Polatlı/Ankara, Kozan/Adana, Fethiye/Muğla, Alanya/Antalya, Tarsus/Mersin

Seçim Bölgeleri Dizayn Edilecek

Türkiye’nin Sesi Partisi (SES Parti) Genel Başkanı Ayhan Bilgen Sol Habere yaptığı değerlendirmede, Bilgen, iktidarın tartışmaya açtığı ancak Seçim Yasası’ndaki değişikliğe ekleyemediği “daraltılmış bölge sistemini” anımsatarak “Yasalaşmadı ama bu yolla seçim bölgelerini yeniden dizayn edebilirler. İl sayısındaki artışın ikinci etkisi de bu olur” dedi. Seçim bölgelerinin değiştirilmesiyle ilk genel seçimin milletvekili aritmetiğinin de değiştirilmiş olacağını vurgulayan Bilgen, “Örneğin Çorlu’nun il olması Tekirdağ’ın, Nazilli’nin olması Aydın’ın milletvekili aritmetiğini değiştirir. Daraltılmış bölge yasada gelmedi ama yeni illerle seçim bölgelerinde iktidar lehine benzer sonuç beklenebilir. İllerin vekil sayıları düşer, yeni iller dolayısıyla milletvekili paylaşımı değişir. Nazilli, büyükşehir olan Aydın’a bağlı. Diyelim ki Aydın’ın milletvekili sayısı 10 ise bu Nazilli’nin il olmasıyla 8’e düşecek. Nazilli iki vekil alacak. Nazili’deki denge AKP lehineyse iki miletvekilini daha en baştan koparmış olacak. Aydın’ın CHP’li belediyesinin elinden bir bölgenin alınmasını doğuracaktır” ifadesini kullandı.