Vartinik Artık Yasak Değil

Tunceli Valiliği 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamında güncellediği “Geçici Özel Güvenlik Bölgesi”nden Vartinik bölgesini çıkardı.

90’lı yıllarda uygulanan köy yakma ve boşaltma politikaları kapsamında 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu gerekçe gösterilerek uygulanan yasaklı bölgeler arasında gösterilen bölgelerin bazıları hala “yasaklı bölge” statüsündeydi.

Yeni Dersim Gazetesinin haberine göre; Av. Barış Yıldırım’ın başvurusuyla Malatya İdare Mahkemesine söz konusu yasak bölgenin iptal edilmesine ilişkin dava açıldı. Mahkeme, başvuruyu kabul ederek Markasor (Dokuzkayalar) bölgesi için uygulanan yasak kararını iptal etti. Ancak daha sonra TBMM’ye getirilen bir düzenlemeyle kanun tekrara değiştirildi.

6 Yıl Boyunca Özel Güvenlik İlanı

2015 yılından 2021 yılına kadar ise her yıl yapılan güncellemeyle “Geçici Özel Güvenlik Bölgesi” ilanları yapıldı. Bali Deresi, Kutu Deresi, Vartinik Mezrası, Dokuzkayalar gibi alanlar da yasak bölgeler arasında yer aldı. 2022 yılında yapılan güncellemede ise bu bölgeler “Geçici Özel Güvenlik Bölgesi” alanlarından çıkarıldı.

Dersim’de Sadece 4 Bölge Yasak

Dersim sınırları içerisinde şu an sadece Hozat Aliboğazı, Hozat Kıran Deresi, Ovacık Eğerci bölgesi ve Ovacık Karadere bölgesi “Geçici Özel Güvenlik Bölgesi” olarak ilan edilmiş durumda.