Bağışıklık Sistemini Güçlendir

Hastalıklara karşı vücudumuzu koruyan savunma mekanizmasına bağışıklık sistemi denir. Bağışıklık sistemi insanın genetik yapısına, vücut yapısına ve yaşam tarzına göre değişiklik gösterir. Uykusuzluk, yorgunluk, stres, kronik rahatsızlıklar ve enfeksiyon gibi etmenler bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etki gösterebilecek etmenlerdir.

Bağışıklık sisteminin güçlülüğünü ölçmek için herhangi bir test yoktur. Fakat enfeksiyona yatkınlık, sık hasta olma gibi durumlar bağışıklık sistemi ölçütü sayılabilir.

Salgının Dünya’yı esir aldığı bu dönemlerde bağışıklık sisteminin güçlülüğü virüse yakalanmamak, yakalanıldığında hafif atlatmak için önem taşımaktadır.

-Peki bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalıyız?

Dengeli beslenme, kaliteli uyku, düzenli egzersiz ve bol sıvı tüketiminin yanında destek olabilecek besinler vardır. Göz atmadan önce unutmayalım hiçbir besinin tek başına mucizevi bir etkisi yoktur. Hep beraber bu besinlere göz atalım.

1- Balık: Bağışıklık sistemi güçlendiricileri denildiğinde ilk sırada yerini alır. Vücutta sentezlenmeyen omega-3 yağ asitlerini içerdiğinden toksin madde atılımına yardımcı olur. Haftada 2-3 kez balık tüketimi önerilmektedir. Balığın ızgara, fırın veya buğulama olarak pişirilmesi önerilmektedir.

2- Kuşburnu: Yüksek C vitamini ve flavonoid içeren kuşburnu özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir besindir.

3- Yağlı Tohumlar: Omega-3 içeriği yüksek olan yağlı tohumlar bağışıklık sisteminin güçlenmesi için antikor oluşumunda ve vücuttan toksin madde atılımında etkilidir. Fakat bu tohumlarda vitamin/mineral kayıplarını önlemek için kavrulmamış, çiğ olanları tercih edilmelidir. Bu yağlı tohumlar; badem, ceviz, fındık, keten tohumu vb.

4- Sarımsak: Önemli bir kimyasal bileşik ve güçlü bir antioksidan olan etken maddesi Allisin ile kanser önleyici aynı zamanda savunmayı güçlendirici etkisi bulunur.

5- Narenciye: C vitamini kaynağı olan portakal, limon, greyfurt ve mandalina önemli bağışıklık güçlendiricilerdendir. Posa ve şeker içeriği yüksektir. Posasından yararlanmak adına sıkmadan direkt tüketilmesi önerilir. Böylelikle kan şekerini de bir anda yükseltmeyecektir. Şeker dengesi için yoğurt/süt/kefir ile tüketilmesi önerilir.

6- Zerdeçal ve Zencefil: Bu baharatlar soğuk havalarda metabolizmayı hızlandırır ve bağışıklığı güçlendirir. Karaciğer üzerinde etkili olan bu baharatların kolesterol düşürücü etkisi olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Ancak gebelik durumunda ve safra kesesi rahatsızlıklarında doktorunuza danışmanız önerilir.

7- Yoğurt ve Kefir: Bağırsak florasında etkili olan bu besinlerin probiyotik etkisi vardır. Yani bağırsaktaki yararlı bakterilerin artmasını sağlar. Böylelikle bağırsaktan mineral ve vitamin emilimine dolaylı yoldan bağışıklık güçlenmesine katkı sağlamış olur.

*Bağışıklık Güçlendirici Çay Tarifi;

– 1 fincan kuşburnu çayı
– 1 dilim taze zencefil
– 2 adet karanfil
– Çubuk tarçın

Kuşburnu çayı hazırlanır. Eğer meyvelerinden hazırlamak isterseniz sıcak suda birkaç dakika kaynatılır. Meyveler yumuşayınca kaşıkla ezilir ve posa süzülür. Daha sonra içine zencefil, karanfil ve çubuk tarçın eklenir. Birkaç dakika demlenmeye bırakılır.

Kış mevsimine yaklaşırken hem metabolizmayı hızlandıran hem de bağışıklığı güçlendiren kış çayınız hazır. Helal hoş olsun…