Gelelim Fasulyenin Faydalarına

Sonbahara yaklaşırken yazın bize hediye ettiği mahsulleri toplama zamanı geldi. Bunlardan biri de Dersim’de bostanın gözdesi “Yeşil Fasulye”. Bakalım neymiş bu fasulyenin faydaları.

Yeşil fasulye, A vitamini, C vitamini ve K vitamini ile folik asit ve diyet lifi yönünden zengin bir kaynaktır. 100 gram yeşil fasulye sadece 31 kalori içerir, günlük önerilen miktarın % 5.5’i kadar karbonhidrat içerir ve sıfır kolesterol ile yüklüdür.

-Yeşil fasulye büyüme ve gelişme için çok önemli olan protein miktarı ile doludur. Her 100 gram yeşil fasulye günlük ihtiyaç duyulan potasyum miktarının % 5.5’ini ihtiva eder ve bu da vücudumuzdaki sodyuma karşı saldırıya yardımcı olur. Kan basıncını ve kalp atış hızını kontrol eder.

-Yeşil fasulye, serbest radikal hasarlarını önlemek için antioksidan olarak işlev gören, A ve C vitaminleriyle doludur. Günlük A vitamini miktarının % 27’si ve C vitamininin % 23’ü yeşil fasulyede bulunur.

-Hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında anne ve bebek sağlığı açısından yararlı olan folik asit içeriği nedeniyle bolca tüketilmelidir. Ayrıca Potasyum kaynağı olmasından ötürü sindirim sistemi koruyucu özelliği vardır.

-Kandaki şeker miktarını düşürerek şeker hastalığına karşı faydalı olur.

-Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur.

-Yüksek lif içeriği sindirim sistemi üzerinde pozitif etki yapar. Lifin belirli türleri sindirim sürecini kolaylaştırır ve sağlıklı bağırsak hareketini destekler. Bu da bağırsak yollarındaki baskıyı azaltır.

İyi Taze Fasulye nasıl seçilir?

-Genellikle zümrüt renk olan taze olduğunu gösterir.

-Dalında olgunlaşmamış olması gerekir. Olgunlaşması sonucu kabuk kısmı kuruduğu için iç kısımları kullanılır.

Taze Fasulye nasıl saklanır?

-Buzdolabının sebzelik kısmında yıkanmadan 7 gün boyunca saklanabilmektedir.

-Derin dondurucuda kullanıma hazır şekilde 3-6 ay kadar saklanabilmektedir.

Yapılan araştırmalar doğal olarak olgunlaşan, zamanında hasat edilen ve mevsiminde tüketilen meyve ve sebzelerin; henüz olgunluğa ulaşmadan ya da hormonla yetiştirilip soframıza gelen yiyeceklere göre çok daha fazla miktarda antioksidana sahip olduğunu ve besin değerlerinin çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Bu yüzden mevsimsel beslenelim hem sağlığımıza katkı sunalım hem de sebze ve meyvelerin taze olarak yetiştirilmesini sağlayıp ekolojik pazar kültürüne destek olalım.