Munzur Üniversitesi Öğrencileri Nasıl Barınacak?

2021-2022 eğitim yılı ülke genelinde birçok sorunla birlikte açılmış, üniversite öğrencilerinin barınma sorunu tüm ülkede “BARINAMIYORUZ” başlığı altında bir dizi eylemlilikle dile getirilmişti. Üniversite okumak için gittiği şehirde KYK yurdu asil olarak çıkmayan öğrenci, misafir olarak da alınmıyordu. On binlerce, belki de yüzbinlerce öğrenci yurtlarda yer bulamadığı gibi kiralık evlerin pahalılığından ötürü de üniversitelerini dondurup ya da kayıtlarını sildirip memleketlerine dönmüştü.

Parklarda yatan öğrenciler, KYK yurtlarında 2 yatağı birleştirip 3 kişi yatanlar, çalışma masalarında ve yurtların ara koridorlarındaki sandalyede uyuyanlar…

Tüm bu sorunların temel varlık nedenini sorgulamak çok da güç olmasa gerek?

Munzur Üniversitesi öğrencileri de tüm bu sorunlarla baş başa kalıp mücadele etmek durumunda kaldı. Kimisi asil olarak yurda alındı, kimisi misafir olarak sadece kısa bir süreliğine (asil öğrenci gelene kadar), kimisi de dayanışma çerçevesinde geçici yerlerde kaldı. Özellikle Dersim Belediyesi’nin ve belediyenin demokratik-halkçı yerel yönetim anlayışı çerçevesinde kurduğu “Gençlik Meclisleri”nin barınma sorununa yönelik çalışmaları gözle görülür derecede iyiydi.

Merak edilen soru ise şu: Bir daha böyle olacak mı?

Munzur Üniversitesi Öğrencileri Nasıl Barınacak?

Dersim’de KYK’ya bağlı 3 tane kız yurdu, 1 tane de erkek yurdu bulunmakta. Sayısal olarak kapasitesini tam bilmemekle birlikte Munzur Üniversitesi öğrencilerinin yarısını bile barındıramayacak durumda olduğu biliniyor.

Kiralık ev fiyatları ise bu yıl daha da arttığından öğrenciler bu maliyetleri karşılayamayacak. Dersim’de ortalama bir evin kirası 2.000 lira ile 3.000 lira arasında değişiyor.

KYK’nın Barınma Sorununa Karşı Çözümü Müthiş(!)

Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu (KYK)’nun yaşattığı barınma sorunu milyonlarca üniversite öğrencisini mağdur ederken, buldukları çözüm de mağduriyetten öte bir şey değil. Kız ve erkek yurtlarındaki odaların yatak sayılarını 2 katına çıkartarak bu sorunu çözeceği iddiasında.

Geçtiğimiz günlerde 20.’si düzenlenecek olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali yasaklamalarından biri de öğrenci yurtlarının festival için gelen yurttaşlara açılmaması olmuştu. Gerekçe olarak yurtlarda tadilatların yapıldığı söylenmişti. Görünen o ki yurtlardaki tadilatlar kapasitelerini arttırma çalışmaları gibi duruyor. 4 kişilik odalara ranzalar yapılarak 8 kişilik hale getiriliyor. 5 kişilikler de 10 kişilik haline getiriliyor.

Buldukları çözüm sorunu daha da büyütmekten başka bir şey değil. Özellikle de pandemi koşullarında 10 öğrenciyi bir odaya sıkıştırmak nasıl bir aklın ürünü? Öğrencilere reva görülen askeri koğuş sistemi mi?

KYK Yurtlarında Hijyen Var mı?

Barınma sorununun yanında yurtlardaki temizlik ve yurt yemekhanelerinde sorunlar sürekli olarak kendini var etmekte. Yemeklerden zehirlenen öğrenciler geçtiğimiz aylarda Tunceli Devlet Hastanesi’ni doldurmuştu. Süreklileşen gıda zehirlenmeleri yüzünden şikayetler fazlasıyla mevcut iken yemekhanelere müdahale gerçekleşmemişti.