
Ovacık Doğal Kooperatifi, Dersim ‘deki ballarla ilgili yapılan haberlerden dolayı kamuoyuna açıklama yapma gereksinimi duyduğunu belirterek bir açıklama yayınladı.
Açıklamayı olduğu gibi yayınlıyoruz:
“İlimizde Arıcılar ve Sağlıklı Bal
İlimiz bir süredir dışarıdan getirilen balla gündemde. Bu durum tepkiyle karşılanmıştı. Dersim esnafımızın çoğu il dışında daha uyguna satın aldığı balları sattığını biliyoruz. Alınan balların kaynağı konusunda belirsizlik söz konusu. Bu durum ciddi kaygılar yaratmakla birlikte balın güvenirliliğini de tartıştırır durumda. İlimiz arıcılar için gayet zengin bir bitki örtüsüne sahip. Doğasıyla, çiçek florasıyla ve endemik bitki türleri konusunda oldukça zengin.

İlimizde Yetiştirilen Bal Sağlıklı mı?
Dersim coğrafyası diğer bölgelere göre endüstriyel üretimi az. Tarımda daha az kimyasal kullanılmakta. Arıcılığın yapıldığı bölgeler tarım alanlarına uzak, yüksek rakımlarda çiçek florasının zengin olduğu bölgelerde yapılmakta. Ancak bu durum sağlıklı bal için yeterli değil. Yanlış besleme, yanlış ilaçlama ve yanlış sağım yani dip sağım sofralara sağlıksız bal getirebilir.
Balda Neye Dikkat Etmeliyiz
Ovacık Doğal Kooperatifi olarak yaklaşık 7 yıldır ilimiz arıcıları ile çalışmaktayız. İlimizde yaklaşık olarak 700 ile 800 yüze yakın arıcı bulunmakta. Bunların yüzde otuz, yüzde kırkı hobi olarak arıcılık yapıyor. Diğeri ise profesyonel olarak ilimizde arıcılık yapmaktadır. Bu arıcıların çoğu kooperatifimizle çalışmakta. Şimdiye kadar birlikte çalıştığımız bütün arıcıların bal analiz sonuçları elimizde mevcut. Çıkan sonuçlar şaşırtıcı. Bal bileşenleri yönünde ilimiz bal değerleri diğer yörelerin çok üstünde. Ancak yanlış ilaçlama, özellikle kuluçka çürüklüğü, varroa da kullanılan ağır antibiyotikler olduğu gibi balda karşımıza çıkmakta. Normalde bu tarz balların mutlaka imha edilmesi gerekiyor. Ancak analizi yapılmayan bu ballar piyasada yöremiz balları olarak tüketiciye verilmekte. Bu da insan sağlığını ciddi anlamda tehdit etmekte. Bu konuda arıcılarımız daha dikkatli çalışabilir. Ağır kimyasallar veya antibiyotikler yerine doğal yöntemler denenebilir.

Mutlaka Balların Analiz Sonucunu İsteyin
Bu konuda kooperatifimiz insan sağlığı için gerekli hassasiyeti göstermekte. İşleme alınan bütün balların analizini yapmakta. Balında antibiyotik çıkanları geri vermekte. Sadece antibiyotik değil. Bal bileşenlerinin bazen bal olma özelliğinin veya kriterlerinin altında çıkmaktadır. Örneğin bir balın bal olabilmesi için diastaz değerinin mutlaka 8 den yüksek olması gerekiyor. Prolin değerinin en az 300 olması gerekiyor. HMF en fazla 40 olması gerekiyor. Ancak analiz sonuçlarında bu değerleri karşılayamayan bal çokça çıkıyor. Veya beslemeden kaynaklı katkı şekeri C4, sakaroz, glikoz gibi değerlerin yenen bal özelliklerine uygun olması gerekiyor.
Bal alımında mutlaka dikkat edilmesi gereken tam teşekküllü analizli balın alınması. Satılan balın nerede işlenildiği parti numaralarının olması gerekiyor. Parti numarasında kullanılan balın kime ait olduğu, bal analiz sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Bu konuda tüketicilerin daha dikkatli olması gerekiyor. Etiketsiz, üretim yerinin belli olmadığı, parti numarasının olmadığı ve analiz sonucunun gösterilemediği balları tüketmemeleri konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor.”
