“Popüler Diyet” Uygulayanları Düşündürecek Bir Yazı

“1 ayda 10 kilo verdim fakat bırakınca daha fazlasını geri aldım.”

“Ekmeği bıraktım, 5 kilo verdim ama canım çok tatlı istiyor.”

“Diyette olduğum için dışarı çıkamıyorum.”

“Tek öğünle beslenerek 3 kilo verdim fakat yemekten sonra uyku basıyor.”

“Ne yapsam da artık kilo veremiyorum.”

Yukarıdaki cümlelerden en az 1’ini kullandıysanız siz de popüler diyet mağdurusunuz.

Sosyal medyanın etkin kullanımı ile sayısı artan popüler diyetler insan sağlığını tehlikeye atmaya devam ediyor. Özellikle pandemi döneminde evde kalan zamanın artması ile birlikte alınan kilolar şok diyetlerle verilmeye çalışılıyor. Günümüz araştırmaları bu tür diyetlerin belli bir kesime hitap ettiğini, kilo vermek isteyen herkese uygun olmadığını gösteriyor.

Gün boyunca enerji değeri çok düşük olan besinler tüketip diyetin ilk günlerinde ani açlığa bağlı olarak tartıdaki rakamın azalacağı doğru ancak bu durum vücut suyumuzun kaybolduğu, kaslarımızın zayıfladığı sahte kilo kaybı olduğunu gösteriyor. İşte bu yüzden 1 haftada 5 kilo verdiğinizi sanıp diyeti bıraktığınızda hızlıca geri alırsınız.

Peki vücudumuza bıraktığı hasarlar neler ?

Şok diyetlerin çok uzun dönem devam edilmesi halinde; kas kitlesinin erimesine bağlı olarak kalp kasında zayıflama, böbrek fonksiyonlarında bozulma, oluşan hormon düzensizliklerine bağlı olarak adet düzensizliği, sindirim sistemi bozuklukları, halsizlik, unutkanlık, konsantrasyon eksikliği gibi ciddi sağlık problemleri oluşur.

Bir de bu şok diyetlerin sıfır karbonhidrat olanları mevcut. Yüksek yağ içeriği olan ketojenik diyetler doymuş yağ ve kolesterol bakımından zengin oldukları için kalp ve damar hastalıkları riskini artırır.

Kalsiyum atımı hızlanarak kemik yoğunluğu azalıp osteoporosize neden olabilir.

Hiç kimse uzun süre, canın istediği yiyeceklerden, tadına bakmak isteyeceği tatlılardan, çok sık olmasa da arada bir yapabileceği kaçamaklardan uzak kalamaz. Karbonhidrat diyeti bu anlamda kişiyi çok zorlar ve öyle bir an gelir ki kendini tatlı namına ne varsa yerken bulur.

Şok diyetle sağlanan hiçbir kilo kaybı girişimi başarıyla sonuçlanamaz.

Evet diyete başlandığında ilk dönemlerde gözle görülür kilo kaybı yaşanır. Zayıflamak, daha hafif hissetmek kişiyi motive eder ve diyete uymaya devam eder.

Ancak, yine unutulan bir şey var ki sağlıklı ve başarılı kilo kaybı; sürdürülebilir, daimi uygulanabilir, dönemsel olmayan, fizyolojik açıdan beslenmenin eksiksiz sağlandığı diyet düzeniyle kilo vermektir.

Tüm bu diyetleri incelediğimizde ortaya çıkan sonuç;

Aç kalarak sağlıklı ve kalıcı kilo vermek mümkün değildir. Günlük kalori ihtiyacınız, hangi besin öğelerine ne kadar ihtiyacınız olduğunu, yemeğinizin düzeni ve sıklığını bir uzman kontrolünde destek alarak planlamak ve uygulamak gerekir.

Tek tip beslenmeyle oluşan kilo kaybı mutlaka bir gün duracak ve bu durumu motivasyonu kırdığında normal beslenme düzenine geçildiğinde kilolar yeniden alınacak ve giden sağlığımız olacaktır.

Rakamlara takılmak yerine sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve kalıcı kilo kaybını önlemek önemlidir. Bu yüzden ordan burdan alınan diyet listeleri ile değil, uzman kontrolünde size özel oluşturulan diyet listelerini hayatımıza alalım.

Sağlıklı, dengeli ve her çeşit besinden oluşan tabaklara hayatımızda yer verelim, korkmayalım.