Dersim Tertelesi Konferansı Düzenlenecek

4 Mayıs Dersim Tertelesi/Soykırımının 87. yıl dönümü vesilesiyle “Soykırımları Unutmamak ve Yüzleşmek” başlıklı konferans, 4 Mayıs Cumartesi günü Köln’de gerçekleştirilecek…

TÜDAY (Türkiye/Almanya İnsan Hakları Derneği), AABF (Almanya  Alevi Birlikleri Federasyonu) ve FDG (Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu) tarafından düzenlenen konferans hakkında araştırmacı yapımcı Kazım Gündoğan tarafından yapılan açıklama şöyle:

Tanınmayan Soykırım: Dersim Tertelesi 1937-38

Bu konferansın amacı: 4 Mayıs Dersim Tertelesi/Soykırımının 87. yıl dönümü vesilesiyle, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde uygulanan soykırım politikalarının (Süryani, Ezidi, Ermeni, Rum, Musevi, Kürt, Alevi, Cerkes ve Dersim soykirimlari) nedenleri ve sonuçları hakkında konuşmak ve bunu Almanya kamuoyuyla paylaşmaktir. Hakkında çok az şey bilinen Dersim Tertelesine odaklanarak Cumhuriyet döneminin tekçi; Türkçü ve İslamcı politikalarını irdeleyerek Türkiye’de devlet şiddeti, etnik ve dinsel temizlik uygulamaları üzerine daha fazla çalışma yapılmasına katkı sunmaktır. Ayrıca soykırıma uğramış toplumların yaşadığı travma ve bunun kuşaklar arası aktarımı ve travmayla baş etme yöntemleri üzerine toplumsal bilincin oluşturulmasının önemini hatırlatmayı amaçlamaktadır.

Tanınmayan/bilinmeyen soykırım olarak Dersim Tertelesinin uluslararası hukuk ve  soykırım çalışmaları perspektifiyle değerlendirilmesi ve uluslararası deneyimler ışığında yüzleşme olanakları üzerine görüş oluşturmak.

Konferans bir yönüyle de Alman toplumu ve düşün dünyasının birlikte yaşadığı göçmen topluluklarının  tarihsel ve toplumsal travmalarını öğrenmesine, empati duygusunun gelişmesine zemin ve olanak sunacaktır.

Irkçılık ve dinciliğin kaynaklık ettiği soykırımcı politikalar hakkında Almanya’da yaşayan bütün ülkelerden göçmen topluluklarinin aydınlanması;  demokratik ve insan haklarına dayalı eşitlikçi ve özgürlükçü bir yaşamın temelidir.

Irkcilik  ve dinciligin  kaynaklik ettigi politikalarin günümüzde Almanya’daki göcmen toplumunu nasil dogrudan etkilemekte oldugunun anlasilmasina da  önemli bir katki sunacaktir.

Ayrıca; göçmenlik sadece fiziksel bir yer değiştirme durumu değildir. Onlar tarihlerini, kültürlerini, inançlarının yanı sıra travmalarını da taşırlar ve yerlestikleri ülkelerde bunu ice dönük ve cogunlukla kapali yasamaktadirlar… Göcmen toplumunu degisik yönleriyle iyi tanimanin entegrasyon politikalarinda pozitiv etkisinin olacagi kanaatindeyiz.

Tarih: 4 Mayıs Cumartesi, 2024

Saat: 15:00 – 22:00

Yer: Alte Feuerwache, Melchiorstraße 3, 50670 Köln

Giriş ve Kayit: 15:00 – 15:30

Baslama: 15:30

Giris: 7-10 Euro

Açılış konuşmaları, Tüday v.d.

1. Bölüm: 16:00- 18:30

Program:

Ulus inşası ve şiddet: Osmanlı İmparatorluğu’nun sonunda Anadolu’nun Türkleştirilmesi

Prof. Dr. Hans Lukas Kieser

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ideolojisi ve Dersim Tertelesi

Kazım Gündoğan (Araştırmacı, Yazar)

Uluslararası hukuk ve soykırım calışmalarında  Dersim Tertele’si

Dr. Huseyin Celik

Soykırım; travma, yüzlesme ve iyilesme sürecleri

Prof. Dr. Jan Ilhan Kızılhan

Moderatör: Ayse Kalmaz (Yazar, Yönetmen)

Dil: Almanca-Türkce simultane ceviri

Ara

Dinleyicilerle Tartışma ve Cözüm önerileri

2. Bölüm 

Müzik ( Soykirim Yasamis Halklarin Ezgileri)

Beser Sahin

DjancateJanet & Aykut

Asli Zelal

Düzenleyen:

TÜDAY (Türkiye/Almanya Insan Haklari Dernegi),

AABF (Almanya  Alevi Birlikleri Federasyonu),

FDG (Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu)

Destekleyen:  Kurdische Gemeinde Deutschland,  Ezidi Dernekleri Federasyonu,Dersim Soykirim Karsiti Dernegi 1938 e.V.,   KulturForum TürkeiDeutschland,  Dersim Akademik Degisim Vakfi, Melanchthon Akademie,   NAVEND (Zentrum für Kurdische Studien e.V.),  Cerkesya Hareketi-Köln, Die Alevitische Jugend in NRW e.V. (BDAJ-NRW), Rosa Luxemburg Stiftung, Initiative “Völkermord Erinnern”, Stimmen der Solidarität, Multikulturelles Forum e.V., Agadeka,

Kazım Gündoğan

Yapımcı, Araştırmacı