Mehmet Yıldırım Dersim’de Anıldı

Maraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde Antakya’da çöken apartmanın enkazı altında kalarak hayatını kaybeden Dersimli akademisyen Mehmet Yıldırım için Dersim’de ailesi ve sevenleri tarafından anma programı düzenlendi.

Dersim tarihi ve sözlü kültürü üzerine önemli çalışmalar yapan akademisyen Mehmet Yıldırım, 6 Şubat depreminin yıl dönümünde ailesi ve sevenleri tarafından slayt gösterisi ve Şuare (ağıt) ile anıldı.

Dersim’in en genç ve Dersim tarihi ile sözlü kültürü üzerine önemli araştırma yapan tek akademisyeni olan Mehmet Yıldırım’ı 6 Şubat tarihinde yaşanan depremde kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirten konuşmacılar, Yıldırım’ın yerinin doldurulamayacak derecede önemli bir kayıp olduğunu belirttiler.

Yıldırım ailesi ve Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi Kurucusu Mesut Özcan tarafından organize edilen anma programında Mehmet Yıldırım’ın ailesi ve vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

Anma programı sonrası konuşan Mehmet Yıldırım’ın annesi Hüsniye Yıldırım, ihmal nedeniyle çocuğunu günlerce enkaz altından çıkaramamanın acısını yaşadığını belirterek, “Devlet bizim gibi insanlara yardım etmiyor, fakirlere yardım etmiyor, zenginlere yardım ediyor. Benim oğlum ile birlikte ölenlere hepsinin mekanı cennet olsun, sadece bunu söylüyorum” dedi.

Mehmet Yıldırım’ın babası Ali Yıldırım ise, “Bugün Mehmet’in günüydü, milletimiz Mehmet için bir araya geldi. Mehmet, Dersim için çok çalıştı, Dersim için çok belge topladı, kılamlar söyledi ve çok çalıştı. Dersim için kitap yazacaktı elinde çok belge vardı. Mehmet, Dersim’in anahtarıydı ama biz o anahtarı kaybettik “ifadesini kullandı.

Mehmet Yıldırım’ın Dersim için önemli ve genç bir akademisyen olduğuna dikkat çeken Hüseyin Duman ise, “Mehmet, bizim dilimizde, kültürümüzde ve tarihimizde renkti, dildi ve tarihti. Bütün her şey onunla birlikte gitti. Ama bizim ona sahip çıkmamız lazım çünkü Dersim’de onun gibi bir insan bir daha yetişmeyecek “şeklinde konuştu.

Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi Kurucusu Mesut Özcan ise, “Eğer kalsaydı, çok iş yapacaktı. Dersim kültürü, tarihi, dili üzerine çok iş yapacaktı. Öğretmendi, üniversitede çalışıyordu; Osmanlı dili, Fars dilini biliyordu. Arşivlere giriyordu. Dersim üzerine ne olmuş ne bitmiş ve ne raporlar var ise ortaya çıkarmıştı. O birçok şeyi ortaya çıkardı ve biz de bunu paylaştık Munzur dergisinde. Mehmet gibi genç ve bilgili değerli insanımızın yaptığı çalışmalar için bir araya geldik ve kendisini andık” dedi.

Mehmet Yıldırım kimdir?

Cumhuriyet Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi ve ardı sıra yüksek lisansını yaptı. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak kadro aldı. Akabinde İstanbul Üniversitesi SBE’de İktisat Tarihi alanında doktorasını yaptı. İstanbul’daki dört yıllık doktora süresini yedi (2007-2014) yıla çıkardı. Amacı İstanbul’da uzun süre kalıp Osmanlı arşivlerinde Dersim tarihini çalışmaktı. 1500-1950 yılları arasındaki Dersim’e dair belgelerin peşinde idi. Dersim’in tarihteki adının da Dêsim olduğunu ilk kez o belgeledi. Sosyal Medya’da “Dêsimli Memed” adı altında yüzlerce belge yayınladı ve yorumladı. Bu paylaşımı geniş Dersim kesiminde ve akademik camiada karşılığını buldu. Gomemişi Web sitesini kurup yüzlerce yazılı ve görsel yayın yükledi. Bu site hem sosyal medya ilgililerince hem de akademik çevrelerce oldukça ilgi gördü.

Kaynak: Rudaw