Dersim’in Pertek ilçesi Tozkoparan köyündeki höyükte devam eden kurtarma kazılarında mimari kalıntılar ve çanak, çömlek parçaları ortaya çıkarıldı.
Dersim’de höyükte devam eden kurtarma kazılarında mimari kalıntılar ve çömlek parçaları bulundu. Heyet üyeleri İlk Tunç Çağı dönemine ait verilere ulaştıklarını aktardı.Geçen yıl Tozkoparan köyündeki höyükte başlatılan arkeolojik kazılar, bu yıl da devam ediyor.
Müze Müdürü Kenan Öncel’in başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarına Düzce, Erzurum, Diyarbakır ve Çorum’daki çeşitli üniversitelerden akademisyenler danışmanlık yapıyor.Haftanın belirli günlerinde yapılan çalışmalarda müze personeli arkeolog Özgür Şahin ve beraberindeki sanat tarihçisi, mimar, öğrencilerle bölgede yaşayanlardan oluşan 15 kişilik ekip görev alıyor.
Kazı ekibi, Tozkoparan Höyüğü’nde binlerce yıllık olduğu değerlendirilen mimari kalıntıların yanı sıra obsidiyen ve hayvan kemikleri ile çanak ve çömlek parçalarına ulaştı. Kazının bilimsel danışmanlığını üstlenen Düzce Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Yılmaz, bölgenin arkeoloji açısından önemli bir yer olduğunu söyledi.
Kentte yaptıkları yüzey araştırmaları sırasında Tozkoparan Höyüğü’nü tespit ettiklerini dile getiren Yılmaz, höyüğün birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildiğini ve korunmaya alındığını belirterek şöyle konuştu:
“Hedefimiz genellikle höyüğün sınırlarını belirlemek üzerine kuruluyor ve stratigrafi olarak bu höyükte hangi kültürlerin temsil edildiğini belirlemeye çalışıyoruz. Yüzey araştırmalarından aslında höyükte az miktarda paleolitik olabilecek kalıntılar vardı ama çok emin değiliz. Onun dışında neolitik, kalkolitik dönem ve İlk Tunç Çağı’na ait kalıntılar olduğuna dair izler bulmuştuk. Tabii ki yüzey araştırmaları her zaman bizim için bir soru işareti, o yüzden mutlaka kazı yapılması gerekiyor.”