Dersim Kadın Platformu bileşenleri Ovacık’ta yaptıkları açıklamayla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü etkinliklerini başlattı. Kadınların açıklama öncesi bildiri dağıtmalarına izin verilmedi.
Dersim Kadın Platformu bileşenleri Ovacık’ta yaptıkları açıklamayla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü etkinliklerini başlattı. Açıklama öncesi 25 Kasım’a dair bildiri dağıtımı yapmak isteyen kadınlar güvenlik güçleri tarafından engellendi. Güvenlik güçleri Valiliğin beş günlük eylem etkinlik yasağını gerekçe olarak sunarken kadınlar duruma tepki gösterdi. Açıklamayı Platform adına Raife Yılmaz okudu. Açıklamada şu sözlere yer verildi:
“
25 Kasım; 1960’da Dominik Cumhuriyeti’nde faşist Trujillo Hükümet’ine karşı ezilenlerin verdiği büyük mücadelede sembol haline gelen Mirabel Kardeşlerin tecavüz edilerek öldürüldüğü gündür. O günden bu güne dünyanın her yerinde kadınlara yönelik sistematik-politik şiddet artarak devam ediyor. Aynı zamanda 25 Kasımlarda da sembolleştiği gibi kadınların şiddetle mücadelesi de günden güne yükseliyor.
Kadınlar dünyanın her yerinde çok çeşitli sebeplerle şiddete maruz kalıyor. Dünyada aşırı sağ partilerin yükselişi ve otoriterliğin revaçta olması, kadınların yaşam tarzlarına devletler eliyle müdahaleyi de artırıyor. Diğer taraftan İran’da ahlak polisinin kurallara uygun örtünmediği gerekçesiyle Mahsa Amini’yi katletmesi molla rejiminin kadınları nasıl bir yaşam tarzı kıskacına soktuğunu tüm dünyanın gözleri önünde seriyor.
Türkiye’nin her geçen gün daha da derinden hissettiği ekonomik kriz ise kadınların boynuna büyük bir yük olarak biniyor. Kriz patlak verince ilk işten çıkarılan kadınlar oluyor, bakım yükü ağırlaşıyor, çocuklar okula aç gidiyor. Ekonomi darboğaza girdikçe, evlerde boğazımızdan geçen lokmalar küçüldükçe şiddetin farklı görünüşleri de artıyor. Bu sıkışmışlık ev içi şiddette artış olarak önümüze geliyor.
Çocuk istismarı, kadın cinayetleri, cinsel saldırılar, şüpheli kadın intiharları gazete manşetlerinden eksik olmuyor. Şiddet yaygınlaşırken İstanbul Sözleşmesi gibi kadınların yaşam hakkını güvence altına almayı amaçlayan temel bir hukuk metni tek adamın gece yarısı kararı ile alelacele ilga ediliyor.
Şiddet failleri cezasızlık içeren yargı kararları ile deyim yerindeyse ödüllendiriliyor. Adeta bu ülkede iktidarı eleştirmek, kadınlara şiddet uygulamaktan, çocukları istismar etmekten ve daha nicelerinden daha büyük suç gibi görülüyor.
Son İki Ayda Ovacık’ta 2 Ayrı Şiddet
Diğer taraftan kentimizde de şiddet vakaları günbegün artıyor. Platformumuza sadece son iki ayda Ovacık ilçesinden iki ayrı kadına yönelik şiddet olayı yansıdı. Bu olaylardan birisi iki kız kardeşin bir erken tarafından vahşice darp edilmesi, diğeri ise 80li yaşlardaki bir kadının “bastonundan ses çıkması” bahanesiyle bir erkek tarafından darp edilmesi olayı olarak yansıdı. Yaşı, statüsü, nerede yaşadığı fark etmeksizin şiddete maruz kalan kadınların sayısı her geçen gün artarken biz de Dersim Kadın Platformu olarak şiddete maruz kalan kadınların yanında, faillerin karşısında olduğumuzu bir kez daha Ovacık’tan haykırıyoruz.
25 Kasım’da Meydanlarda Olacağız
Bize dayatılan zor yaşam koşullarına karşı kabullenişle değil mücadele ile cevap veriyoruz. Bu yüzden bu 25 Kasım’da İranlı kadınların isyan bayrağını taşıyacağız. İran’lı emekçilerin baskıya, zorbalığa karşı grev meydanında söylediği mücadele sözünü haykıracağız. Şiddete, eşitsizliğe, yoksuzluğa, zorbalığa değil; eşitliğe, barış içinde özgür bir yaşama layığız ve bunu kazanacağız demek için 25 Kasım’da meydanlarda olacağız.
Dersim Kadın Platformu