Organik Gıda mı? Doğal Gıda mı?

Kaliteli bir yaşamın sırrı şüphesiz sağlıklı beslenmeden geçiyor. Fakat günümüzde market raflarında bulunan içeriğini bilmediğimiz paketli gıdalarla maalesef işimiz gittikçe zorlaştı. Bu da sebze ve meyveye neden yönelmemiz gerektiğinin en önemli sebebi…

Hastalıkların da artmasıyla insanların sağlıklı beslenmeye olan merakı da arttı. Bu merak artarken popülerleşen iki kelime ortaya çıktı: “Organik Ürünler ve Doğal Ürünler”

Peki hangisi daha sağlıklı? Organik ve Doğal arasındaki farklar neler?

-Organik ürünler; üretildiği topraktan tüketimine kadar her aşaması kontrollü olan, organik yöntemlerle üretilen gıdalar anlamına gelir.

-Organik ürünler, sentetik gübre ve pestisit kullanılmadan üretilmekte olup, GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) içermemektedir. Fakat “organik” kelimesi üretim metodları ile ilgili olup, işletme veya diğer takip eden süreçlerle ilgili değildir.

-Doğal ürünler; doğada bulunan, doğal olarak yetişen gıdalar bu gruptadır. Doğal besin ögelerinin en az müdahale ile yetişmesi anlamına gelir. Doğal ürünler denetimsizdir, herkes bahçesinde ürün üretip doğal ürün adı altında satışa sunabilir.

-Doğal ürünler, katkı ve koruyucu madde içermez; ancak böcek ilaçları kullanılarak yetiştirilmiş ya da genetiği değiştirilmiş içerikler ihtiva edebilir. Başka bir deyişle, içindekiler etiketleri benzer olsa da bu ürünler organik şekilde üretilmemiş yani organik gıdalarla aynı kriterlere göre düzenlenmemiştir.

Türkiye’deki üretim mevzuatına göre, yalnızca mevzuata uygun yetişen gıdalar bu yöntemlerle üretilmiştir. Üzerinde natürel vb. ibareler bulunması ürünün organik olduğu anlamına gelmemektedir. Yeşil bir Türkiye haritasından oluşan “organik sertifikası” ürünlerin üzerindeyse, bu şekilde üretilmiş olmaları gerekmektedir. Organik ürün satış siteleri konusunda da bu unsura dikkat edilmesi gerekmektedir.

Fakat doğal ürünler ile organik ürünlerin arasındaki uçurum fiyat farkı bilinmeli. Organik gıdanın popülerleşmesi ile birlikte fiyatları epey uçmuştur.
Aslında aradığımız üretim yöntemi, köylü tarımı diye bildiğimiz tohumunu kendi muhafaza eden gübre olarak kendi ahırının gübresini kullanan ve en önemlisi de fazlaca mekanize olmadan zehirsiz, ailece yapılan tarım. Yani köylerimizde yaptığımız veya yapılan tarım. İşte kabaca bunu doğal tarım diye adlandırabiliriz. Ki bu bizim memleketimizde de desteklenmesi, yapılması ve arttırılması gereken bir üretim.

Bir diyetisyen olarak tavsiyem, sağlığımıza ve beslenmemize özen göstermek istiyorsak laboratuvarlarda nasıl üretildiğini bilmediğimiz gıdalar yerine memleket olarak üretim imkanımız da varken ilk önce doğadan faydalanmamız…