Günümüze Eşlik Eden İçecek: Kahve

3. nesil kahvelerin de hayatımıza girmesiyle, gün içinde bilgisayar başında, boş zaman doldururken, arkadaşlarımızla dışarıda buluşurken ilk akla hemen kahve gelir. Gün sonunda bir bakarız ki çok fazla kahve tüketmişiz. Peki doğru tüketim miktarı nedir, hangi çeşitleri daha zararlı, olumlu ve olumsuz yönleri neler hep beraber öğrenelim.

-Faydaları ve Olumsuz Etkileri Nelerdir?

-Enerji seviyemizi arttırır: İçerisindeki psikoaktif madde olan kafein adı verilen bir uyarıcı içerdiği için kahve, enerji seviyemizi arttırır. Yapılan araştırmalara göre kahvenin hafıza, ruh hali, uyanıklık, enerji seviyeleri ve genel zihinsel işlev dahil olmak üzere beyin fonksiyonunun çeşitli yönlerine olumlu yönde etki ettiği gözlemlenmiştir.

-Yağ yakımınıza yardımcı olur: Yapılan araştırmalara göre, spor öncesi kafein tüketiminin yağ yakımını %15 oranında arttırdığını gösteriyor. Kanda dolaşan yağ asitlerinin artmasına sebep olarak spor yapan kişinin daha uzun sure performans göstermesine yardımcı olur.

-Antioksidan etki: Kahvenin 1 fincanında ortalama 150-550 mg antioksidan bulunmaktadır. Antioksidanlar serbest radikallerle reaksiyona girer ve hücrelere zarar vermelerini önler. Bu özellikleriyle hücrelerin tümör oluşturma risklerini azalttır.

-Yapılan bir diğer çalışmalara göre kahvenin, Tip 2 Diyabet, Kalp Hastalıkları ve sirozu önleyici yönde etki göstermiştir. Fakat diğer besinlerde olduğu gib kahvede de tüketim miktarı önemlidir. 3 kupadan fazla kahve tüketimi karaciğeri yoracaktır.

-Hamilelik ve emzirme döneminde fazla kahve tüketimi düşük, erken doğum ve düşük doğum riski oluşturabilir. Emzirilen bir bebeğin sindirim sistemini tahriş edebilir ve ayrıca uyku sorunlarına ve sinirliliğe neden olabilir.

-Kalp rahatsızlığı olan kişilerde filtrelenmemiş (haşlanmış) kahve içmek, kandaki kolesterol ve diğer yağ miktarını arttırır ve ayrıca kalp hastalığı geliştirme riski ile ilişkili olan homosistein seviyesini yükseltir. Bazı araştırmalar kalp krizi ve kahve içmek arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir.

-Fazla kahve tüketimi, yüksek tansiyonu olan kişilerde risk oluşturabilir.

-Kafein, bağırsaklar tarafından idrarla atılan kalsiyum miktarını artırabilir. Bu kemikleri zayıflatabilir. Osteoporozunuz varsa, kafein tüketimini günde 300 mg’dan daha azla sınırlandırmanız gerekmektedir. (Yaklaşık 2-3 fincan kahve içen kişilerde daha az olabilir.

Kahvedeki Kafein Miktarı

Kahve çekirdeği türüne, kavurma şekline( Daha hafif kavurmalarda koyu kavurmalardan daha fazla kafein bulunur), kahve türüne göre değişiklik gösterir.

*Türk kahvesi 65 mg – (bir fincan),

*Filtre kahve 120 – 270 mg – (1 kupa),

*Espresso kahve 130 – 200 mg – (bir fincan),

*Americano kahve 100 mg – (1 kupa)

Benim önerim sağlıklı bir yetişkinin günlük 300-400 mg kafein hakkı olduğunu göz önünde bulundurursak 3 fincanı geçmemenizi tavsiye ederim. Aldığımız besinlerde de kafein olabileceğini düşünürsek 3 finca sağlığınız için yeterli olacaktır. Çünkü kafeinin fazla tüketimi kalp ritminin bozulmasına ,tansiyonun yükselmesine, kafein bağımlılığına ,uyku düzensizliğine neden olabileceği unutulmamalıdır.

Her besinde olduğu gibi kahvede de porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerekmektedir. Sağlıcakla kalın…