Savaş, Edebiyat ve Sanat

Dünya iki emperyalist savaş gördü. Birincide 10, ikicide 52 milyon insan öldürüldü. Hiroşima, Nagazaki ve atom… Halepçe ve Kimyasal Ali. Balkanlar, Ortadoğu. Kuzey Kafkasya, Rojova, Ukrayna… Rusya, ABD, İgilitere ve AB ülkeleri. Halklara B52 uçaklarıyla bombalar yağdırdılar.

ABD, Rusya ve diğer emperyalist odaklarca sürdürülen savaşlarda öldürülen insanların rakamlarına bakınca tüyler ürperiyor. Emperyalistler dünyanın pek çok yerinde son elli yıldır, Laos, Kamboçya, Viyatnam, Şili, Arjantin, Afrika, Irak, İran, Suriye, Ermenistan, Kafkasya, Balkanlarda ve bu günde Ukrayna da, Filistin de savaşlar çıkartmaktadırlar.

Savaşlarda öldürülenler, sakat kalanlar, yerinden, yurdundan edilenlerin uğradıkları haksızlıklar, kan donduruyor. Uluslararası sermaye kuruluşlarına hizmet eden tüm savaşlar, haksız savaşlardır.

Savaş istemcileri hala dünyanın pek çok yerinde insan öldürmektedirler. Yapılan tüm katliamları geçmişte de, şimdi de emperyalistler, at yarışları, spor karşılaşmaları gibi elektıronik medyada işledikleri vaşetleri televizyonlarda halka izlettiler. İnsanların katledilmeleri, yaralanmaları, kentlerin yakılıp, yıkılması, havaya uçan ekonomi… insanların topraklarına, ülkelerine girilmesi, işgal edilmesi. Hangi ruh haliyle bütünleşiyor anlamak zor olmasa gerek…

Edebiyat ve edebiyatçılar, sanatçılar tarihin yaşadığı bu olaylar karşısında suskun kalmadılar. Yıkımı, hayatın her alanına ürünleriyle taşıdı, pek çok eserler ürettiler. Bugünde, yarında, savaşın acı sonuçlarına dair yeni ürünler üretecekler. Edebiyatçılar ve sanatçılar her zaman savaşın karşısında insanlığa karşı sorumluluk duydular. Birinci ve ikinci Dünya savaşlarında pek çok yazar, sinemacı, müzisyen; yazdıkları, ürettikleriyle savaşı yeren, kınayan eserler yazdı, savaşların karşısında oldular.

Sol El Konçertosu nasıl oluştu bilir misiniz? Birinci Dünya Savaşına zorla götürülen Fransız Ravel, ünlü bir besteciydi. Boyu kısa olduğu için kamyon şoförlüğüne verdiler onu. Mermi taşıdı cepheye. Fransız Ravel’in karşısında Avusturyalılar savaşıyordu. Savaşta Avusturyalı ünlü bir piyanist olan Paul Wettgentein savaşıyordu. Çarpışmalarda yaralandı kolu koptu. Bu durumdan haberdar olan Fransız Ravel, yıllar sonra, Sol El Konçertosu adlı bestesini yaptı, Avusturyalı piyaniste adadı.

Bugünde devam eden savaşların karşısındadır edebiyatçılar. Onların en sıcak yerleri kalpleridir. Edebiyatçılar gelecekte de savaşı yeren, kınayan pek çok eserler üretecek, savaşların karşısında olacaklar.
Edebiyatçılar, savaşsız, sömürüsüz, bir dünyada, barış içinde demokratik bir yaşamdan yana olmuş, savaşa karşı durmuşlardı hep.