Alkol ve Yaşam

TİJDA BÜYÜKTAŞ

Gündelik hayatta mutlu olduğumuzda, stresli veya kaygılı olduğumuzda, gevşemek ve rahatlamak istediğimizde, özellikle yaz aylarında serinlemek istediğimizde aklımıza gelen bir içecektir alkol. Kalabalık sofralar, özel gün kutlamaları gibi aktivitelerde de alkol tüketimi bu aktivitenin parçaları haline gelebilir.

Kronik bir hastalığınız olmadığı müddetçe alkol tüketimi ölçülü bir şekilde beslenme düzenine eklenebilir. Fakat önemli olan; beslenmenin altın cümlesi, porsiyonu ve sıklığıdır.

Neden alkolü beslenmemize eklerken temkinli olmalıyız?

Alkol, mide–bağırsak kanalından hızlıca ve tümüyle emilir. O kadar hızlı olur ki vücuda alındıktan 5 dakika sonra bile kanda bulunmaya başlar. Yani bu demek oluyor ki vücuttaki tüm sıvı kısımlara kolayca ulaşır. Karaciğerde metabolize edilir. İdrar, nefes ve ter yolu ile atılır.
Kadınlarda vücut yağ oranı daha fazla olduğundan ve midedeki alkolü metabolize eden enzim (alkol dehidrogeneaz) daha az bulunduğundan aynı miktarda alkol alan kadınlarda, erkeklere göre kandaki alkol düzeyi daha yüksek olur.

Alkol içerdiği aşırı kalori ile ve aynı zamanda kana hızlı karışması nedeni ile vücutta yağ miktarının hızla artmasına neden olur. Tabi bir de alkolü sade içmeyip yanına meze, çerez ve fast food ile donattığımızdan aldığımız enerjiyi daha da katlamış oluyoruz.

Bunların yanında vücutta bıraktığı hasarı inceleyecek olursak aşırı alkol tüketimi, karaciğer sirozuna, kalp hastalıklarına, beyin hasarına, yüksek tansiyona, pankreas enfeksiyonuna, şeker hastalığına, bazı kanser türleri ile birlikte sosyal ve psikolojik sorunlara sebep olabilir.

Alkollü içeceklerin enerjisi, içeceğin barındırdığı alkol oranına bağlıdır. 1 gram alkol 7 kaloridir. Bu enerji 1 gram karbonhidratın veya 1 gram proteinin yaklaşık 2 katıdır ve vücutta yağ gibi metabolize olur.

Peki beslenmeme ekleyecek olursam ne kadar eklemeliyim, ne ile dengelemeliyim ?

Olası alkol tüketimi ile karşılaşacağımız günlerde günlük öğün dağılımının gözden geçirilmesi, içilecek alkol türünün karşılığı gelen bazı besinlerin daha az tüketilmesi gerekir. Örneğin günlük beslenmenizden 1,5 dilim ekmek veya 2 porsiyon meyve azaltıp, akşam yemeğinize iyi bir antioksidan olan ve içerdiği fenolik bileşikler sayesinde kalp sağlığınızı koruyan 1 kadeh kırmızı şarap ekleyebilirsiniz.( Bu miktar kadınlar için 1, erkekler için 2 kadeh ile sınırlı tutulmalıdır.)

Alkolün ılımlı tüketimi ile HDL( iyi huyku kolesterol)’nin arttığı gözlemlenmiş. Ilımlı alkol tüketimi; kadınlar için günde 15 gramdan az, erkekler için günde 30 gramdan azdır. 15 gram alkol içeren içeceklere örnek 33 cc’lik bir şişe bira, 13.5 cc şarap, 3.5 cc viski, bir tek (3 cc) rakı gibi.

Alkol alırken; Alkol alırken özellikle tok mideye almaya özen gösterin ve yavaş yavaş tüketin. İdrar söktürücü etkisi nedeniyle, alkol alırken beraberinde mutlaka bol su içmeye özen gösterin.

Alkol sonrası; uyandığınızda mutlaka güne limonlu bir su ile başlayın. Alkolün diüretik etkisi nedeni ile çok fazla sıvı kaybettiğinizden gün içinde de bol sıvı alımına özen gösterin. Maden suyu ile de destekleyebilirsiniz. Dengeli bir kahvaltı ile devam edin. Alkol yanında aldığınız yüksek kalorili yiyeceklerden ötürü biraz daha hafif öğünlerle, özellikle daha bol sebze ve meyve tüketerek geçirmeye özen gösterin.

Hiç tüketemeyin demiyoruz fakat alkol alırken ılımlı tüketim modeli ve sonrası mutlaka aklınızda bulunsun.
Unutmayın alkol sınırı sarhoşluk demek değildir.

Keyifle içeceğiniz bunun yanında sağlığınızı da koruyacağınız günleriniz olsun.

Sağlıkla kalın…