Dersim Sofralarının Vazgeçilmezi: “Tereyağı”

Üzerinde en çok konuşulan ve bizim de sabah, öğle ve akşam öğünlerimizde bulunan besin, TEREYAĞI. dersim

Yararı ve zararı tartışma konusu olan tereyağını gelin her yönüyle ele alalım:

Olumsuz yönlerine baktığımızda tereyağı süt yağından elde edildiğinden yüksek kalori içeriğine sahiptir. 14 gram yani 1 yemek kaşığı kadar tereyağı 100 kalori sağlar. Tereyağı karbonhidrat içermeyen, protein değeri de çok az olan bir besindir. %80’i yağdan %20 si ise sudan oluşur.

-Doymuş yağ yönünden zengin bir besindir bu da kötü kolesterolün yükselmesine sebep olarak kalp-damar hastalıkları yönünden risk faktörü oluşturur.

-Amerikan Kalp Birliği ise %7’sinin altında tutulması gerektiğini vurgulamaktadır ki bu da günlük ortalama 15-20 gram doymuş yağı yani 2 yemek kaşığı tereyağını geçmememiz anlamına gelir. Fakat bizim tek doymuş yağ kaynağımız tereyağı değildir. Yumurta, peynir, süt, yoğurt, kaymaktan da alacağımızdan bu miktar bile çok olabilir.

Olumlu yönlerine baktığımızda ise tereyağı, A, D, E, B12 ve K2 dahil olmak üzere çeşitli vitaminler açısından zengindir.

-Tereyağında sadece az miktarda laktoz vardır, bu nedenle orta düzeyde tüketimi laktoz intoleransı olan kişilerde olumlu etki gösterir.

-Bazı araştırmalar da tek başına tereyağı tüketenlerde kanda kalp hastalığı için risk yaratan LDL ve trigliseriti artırsa da çok düşük miktarda HDL yani iyi huylu kolesterolü de arttırdığını bildirmektedir. Fakat bu tek başına kalp-damar rahatsızlıklarını olumlu etkilemeye de yetmez.

Peki ne kadar tüketmeliyiz?

Doymuş yağ alımımızı günlük toplam kalorimizin %10’u ile sınırlandırmalıyız. Örneğin, günde 2.000 kalori alan bir bireyin yaklaşık 3 yemek kaşığı (42 gram) tereyağı alması sağlıklı kabul edilir.

Özellikle taze ot ile beslenen ineklerin sütünden yapılan tereyağı olması önemlidir.

Tereyağının Kalitesini Arttırma

İneklerin beslenmesinin tereyağının kalitesi üzerinde önemli bir etkisi vardır. Otlakta otlayan ya da taze otlarla beslenen ineklerin sütünden yapılan tereyağı, mandırada tahıllar ile beslenen ineğin sütünden yapılandan çok daha faydalıdır. Taze ot ile beslenen ineğin sütünde daha yüksek oranda olması, omega-3 yağ asitleri ve KLA gibi sağlıklı yağ miktarını arttırır

Uzun lafın kısası…

Her besinde olduğu gibi tereyağında da porsiyon kontrolü çok önemlidir. Hiçbir besinin tek başına mucizevi etkisi olmadığı gibi fazlasının da zararlı etkisi vardır.

Her gıda uygun miktarda tüketildiğinde diyetinizin, beslenmenizin bir parçası haline gelebilir.

Sağlıkla kalın…