Diksıleman Kuşu

Dersim, yaban hayatı bakımından oldukça zengindir ve birçok hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Coğrafyamızda 15 tür sürüngen, 31 tür memeli, 11 tür kelebek çeşidi, birçok balık türü ve 73 tür kuş bulunmaktadır. Bu kuşlardan biri de İbibik kuşudur.

Dersim’de “Dik Sıleman” olarak tanıdığımız, gördüğümüzde hayranlığımızı gizleyemediğimiz kuşlardır kendileri. Turuncu – kahverengi tüyleri, kısa bacakları, uzun kuyrukları, uzun gagaları ve en önemli özelliği olan başındaki taç şeklindeki tüyleriyle onları gördüğümüz gibi tanıyabiliriz. Bu kuşlar hem etçil hem de otçul beslenebilmektedir. Genellikle böceklerle beslenirler. Örümcek, sinek, çekirge gibi böcekleri yerken uzun gagaları sayesinde toprağı eşerek solucanlara da ulaşabilirler. Ve uzun gagaları nedeniyle bu böcekleri havaya atarak yutarlar. Üreme dönemlerinde enerjiye ve dolayısıyla besine çok ihtiyaç duydukları zaman kertenkele ve kurbağa bile avlayabilirler. Ayrıca dut ve böğürtlen gibi meyveleri de yerler.

Diksıleman göçmen bir kuş türüdür. Kışları sıcak ülkelere göç ederler. Bahar zamanında (Mart-Nisan aylarında) geri dönerler ve yazın kuluçkaya yatarlar. Ağaç ve duvarların oyuklarına yuva yaparlar. Yalnız başlarına hareket etmeyi severler. Ortalama ömürleri ise 11 yıldır. Kışın göç etmeyen kuşlar şehre ve yollara böcek bulamadığı için iniş yapabiliyorlar. Küçük hayvanlar oldukları için trafik kazasında onları kaybetmemek için gerekli dikkati göstermeliyiz. Diksıleman’lar bizim komşularımız, arkadaşlarımız, hemşerilerimiz, şehrimizin güzellikleridir. Göç etmeyenler için kışın ağaçlara küçük meyveler ile onlara elimizi uzatabiliriz.