Tüm Dünya’yı etkisi altına alan Covid-19 virüsü, hayatımızı birçok alanda etkiledi. Evde kalınan zamanın artması ile birlikte fiziksel aktivitenin azalmasına, yeme bozukluklarının ve kontrolsüz duygusal yeme alışkanlığının ortaya çıkmasına neden oldu. Pandeminin ilk dönemlerinde karbonhidrat ağırlıklı beslenme, enerji değeri yüksek atıştırmalıklarla günleri geçirirken devamında alınan fazla kiloları vermek için çoğunluk şok diyetlere yöneldi ve farkında olmadan metabolizmayı yavaşlatıp aslında Covid-19 virüsüne karşı dirençli olması gereken bağışıklık, dirençsiz hale geldi. Peki hala süren pandemi döneminde nasıl beslenmeli ?
- Günde en az 2 litre su içmek.
Herkesin stresli olduğu bu dönemde ilk basamak vücudumuzdaki ödemi önlemek ve metabolizmayı hızlandırmak için susamasanız bile günde en az 2 L su tüketmek.
- Güne kahvaltı ile başlamak.
Yumurtanın, peynirin, zeytinin, bol yeşilliğin içinde olduğu uygun porsiyonlarda bir kahvaltı ile güne başlamak ve öğünleri saatinde, atlamadan yapmak metabolizmanın alevlenmesini sağlayacaktır.
- Ana öğünlerle birlikte ara öğün de yapmak.
Ana öğünler arası eklenmeyen ara öğün kan şekerinde dengesizliklere neden olup, ana öğünlerde daha çok acıkmaya ve doyma hissinin geç oluşmasına neden olabilir. Buna engel olmak için öğünlerde 2-2,5 saat sonra karbonhidratın yanında protein veya yağın olduğu bir ara öğün yapılmalıdır. Ara öğünler kan şekerindeki dengesizlikleri düzene koyup metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. (Ara öğün sayısı ve içeriği kişinin vücut ağırlığına, boyuna, yaşına, kan parametrelerine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişiklik gösterir. )
- Her gün 4-5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek.
Sağlıklı bir bireyin en az 2 porsiyon sebze, 3 porsiyon meyve tüketmesi gerekmektedir. Ara öğünlerinde meyvelere, ana öğünlerinden akşam öğününde de sebzeye yer vermeli. Taze meyve tüketimine de özen gösterilmesi ve özellikle mevsim meyvelerinden antioksidan yönünden zengin, C vitamini içeriği yüksek turunçgillerin yeterli miktarda tüketilmesi bağışıklık sistemi için önemlidir.
- Kaliteli hayvansal kaynaklı protein almak.
Bu dönemde yeterli ve kaliteli protein alımına özen gösterilmelidir. Özelikle bağışıklık sisteminin fonksiyonları için kaliteli protein alımı önemlidir. Kaliteli protein örnekleri yumurta, süt, peynir, balık, et.
- Kurubaklagil ve tahıl tüketmek.
Kuru baklagiller (mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya vb.) hem protein içeriği yüksek hem de muhafazası kolay olduğu için karantina döneminde günlük tüketilmesi uygudur. Kuru baklagiller protein, posa, vitamin ve mineral açısından zengin önemli bir besin grubudur. Haftada en az 3 kez sofrada yer verilmeli.
- Şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, hamur işi ürünler, yağ ve tuz içeriği işlenmiş et ürünleri, ambalajlı aşırı tuz, yağ veya şeker içeren yiyecekleri sınırlandırmak.
Dünya genelinde istatistiklere bakıldığında obezitenin beraberinde getirdiği kronik rahatsızlıklardan ötürü Covid-19 hastalarının çoğunluğunu obezlerin oluşturduğu tespit edilmiş. İçinde bulunan katkı maddelerinden dolayı iştah arttırıcı etkiye neden bu besinler beraberinde yağlanma, kilo artışına da neden olacağından tüketiminden kaçınılmalıdır.
Beslenme konusunda çıkan asılsız haberlere kulak asmayalım. İşin uzmanları olan diyetisyenlerin önerilerini dikkate alalım. Sosyal mesafemizi koruyalım ve maskemizi takalım.
Sağlıkla kalın…