Bu Sefer Hedef Peri Suyu Havzası

Madencilerin şimdi hedefi Peri suyu Havzası. Üzerinde 8 tane HES bulunan Peri Suyu Havzası tekrardan hedef alındı.

Yedisu, Özlüce, Pembelik, Seyrantepe, Tatar, Kiğı, Duru ve Karataş gibi HES projeleriyle adeta yok edilen Peri Suyu Havzası şimdide madencilik projelerinin hedefinde. Bingöl Adaklı ve Kiğı ilçeleri sınırlarında planlanan Kurşun-Çinko-Gümüş Kompleks maden projesi için ÇED olumlu kararı verildi. Av. Barış Yıldırım konuya ilişkin hukuksal süreç başlattı.

Bölgede Çok Sayıda Canlı Yaşamı Bulunuyor

Yürütmeyi durdurma istemli açılan davada bölgede çok sayıda canlı yaşamının bulunduğu ifade edilirken, “Havzada endemik flora ve fauna türleri bulunmaktadır. Alanda araştırma ve inceleme yapıldığında bahsi geçen türler tespit altına alınabilecektir. Havzada Yaban Keçisi türleri, Keklik, Vaşak, Bozayı, Kurt gibi nadir fauna türleri bulunmaktadır. Bahsi geçen fauna türleri ülkemizin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi) kapsamında koruma altındadır” denildi.

Hiçbir Suretle Kamu Yararı Yok

Mahkemeye sunulan dilekçenin devamında şu ifadelere yer verildi; “Proje sebebiyle köy halkının içme ve kullanma suyu olarak yararlandığı kaynaklar kirlenecektir. Proje alanı Peri Suyu Havzasında bulunmakta olup anılan havza Önemli Doğa Alanı (ÖDA) ve Önemli Kuş Alanı (ÖKA) içerisinde bulunmaktadır. Proje, tespitli yaban hayatı sahasına ağır ekolojik zararlar verecektir. Proje sahasında arıcılık faaliyeti yürütülmekte olup projenin yürütülmesi halinde anılan faaliyet yok olacaktır. Projede hiçbir surette kamu yararı bulunmamaktadır.”

Ekosistemi Kaybederiz

Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan Av. Barış Yıldırım, “Bingöl Adaklı ve Kiğı ilçeleri sınırlarında planlanan Kurşun-Çinko-Gümüş Kompleks maden projesi için alınan ÇED olumlu kararına karşı yöre dernekleri adına bugün iptal davası açtık. Peri Suyu havzası barajlarla adeta yok edildi. Şimdi de maden projelerinin hedefinde. Bingöl, Erzincan, Tunceli dağları ülkemizin en büyük su toplama havzasına sahip Fırat Nehri’nin neredeyse tüm kaynaklarını barındırıyor. Madencilik projeleri devam ederse ülkemizin en büyük nehrinin tüm ekosistemini kaybederiz” dedi.

Kaynak