Dersim’de ormanda bulunan kanadı kırık baykuş, fizik tedavi sürecinin ardından yaşam alanına bırakılacak.
Dersim’de bir süre önce ormanlık alanda baykuş bulan bir yurttaş, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Tunceli Şubesi Müdürlüğü’ne bilgi verdi.
İhbar üzerine harekete geçen ekipler, kanadı kırılan baykuşu şube müdürlüğüne götürerek tedavi altına aldı. Yaklaşık üç aydır bakımı yapılan ve “Maya” adı verilen alaca baykuş, günün belirli saatlerinde kırmızı ve beyaz etle besleniyor. Uçabilmesi için fizik tedavi uygulanan alaca baykuş, tamamen iyileşince eski yaşam alanına geri bırakılacak.
Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Veteriner Ali Hıdır Ertan “Yaklaşık üç aydır bu canlıya bakıyoruz ve kanadı iyileşti. Kuşun kanadı uzun süre sargılı kaldığı için şu sıralar fizik tedavi yaptırıyoruz.” dedi.
Alaca Baykuş
Büyük başlı, tıknaz, kulak tüyleri olmayan, siyah gözlü bir baykuş türü. Bilimsel adı Strix aluco. Ötüşü çok belirgindir. Üstü kahverengi lekeli ve çizgili, kanat telekleri ve kuyruğu ise hafif enine çizgilidir. Çoğunlukla gececildir.
Evrim Ağacı’nda yer alan bilgilere göre yaşlı ormanlar, parklar, büyük bahçeler, küçük yerleşimlerde bulunur. Ağaçlardaki oyuklara, büyük kuşların eski yuvalarına, bazen ise binalara ve sarp kayalıklara yuva yapar.
Kaynak: Bianet