Dersim’de Gezilebilecek 10 Yer Neresi?

Dersim'de gezebileceğini 10 yeri sizler için derledik. Gezilmesini düşündüğünüz yerleri bizlere listeleyerek gönderebilirsiniz.

Dersim’de gezebileceğini 10 yeri sizler için derledik. Gezilmesini düşündüğünüz yerleri bizlere listeleyerek gönderebilirsiniz.

1- Pertek Kalesi’ne Gidin

Elazığ yolu üzerinden geliyorsanız ilk gezebileceğiniz yer diyebiliriz. Yolun bir bölümünün Keban barajının sularının altında kalmasıyla tek başına kalan Pertek Kalesi, etrafı sularla çevrili bir ada görünümündedir. Feribotla Dersim’in Pertek ilçesine geçerken uzaktan izleyebileceğiniz gibi kaleye de balıkçı tekneleri ile gidebilirsiniz.

2- Ergen Kilisesi’nde Tarihin İzlerine Rastlayın

Pertek’i geçtikten sonra Hozat ilçesine ayrılan yoldan kolay ulaşabileceğiniz Ergen Kilisesi Dersim Merkez’e 50 km, Hozat’a ise 7 km. Merkez’den kalkan Hozat araçlarıyla Hozat’a gidip oradan taksiyle veya özel araçla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ergayn Inguzent Surp Harutyun Kilisesi, Meryem Ana’ya ithaf edilmiş. Kilise, 975 yılında inşa edilmiş. Ortaçağ’da Ermenice eğitim veren ve Ermeni kültürünün gelişmesine katkı sunulmuş. 1915’te Ermenilere yönelik başlatılan soykırım politikaları kapsamında kilisenin son rahibi, kilisenin içinde yakılarak öldürülmüş.

3- Rabat Vadisine Tırmanın

2013’te birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenen Rabat Vadisi, Dersim Merkez’e 20 km uzaklıkta Çemçeli köyüne bağlı. Rotalarını Rabat Kalesi olarak adlandırılan dağa çeviren ziyaretçiler, dağın içine oyulan basamaklı tünelden tırmanarak vadinin en yüksek noktasına çıkıyor. Ziyaretçilere dağ keçileri, vaşaklar da katılabiliyor. Vadide köprü ve Urartular döneminde dağ oyularak yapılan kale mevcut. Tarihi köprü ve şelalesi de göz kamaştırıyor.

4- Mavi Köprü

Dersim Merkez’de bulunan Mavi Köprü yöre halkı için kıymetli. Etrafında bulunan işletmelerle Dersim’in merkeze en yakın olan keyif noktası. Dilerseniz etrafında bulunan işletmelerde oturun veya hemen yanında bulunan tahta halka açık oturma alanında oturabilirsiniz.

5- Kara Haydar’ın Yerinde Keyif Yapın

Pülümür yolu üzerinde birçok işletme mevcut. Yaz mevsiminde yoğunlukta yer bulmak zor olabilir. Kara Haydar’ın yeri de bu işletmelerden biri. Suyun üstünde bulunan bir kayanın üzerine inşa edilmiş bu mekanda yazın yüzmek için bir göl mevcut. Hem restaurant olan bu mekanda yemek yiyebilir, alkol içebilir, şezlongta güneşlenebilirsiniz. Dersim Merkez’e 18 km uzaklıkta bulunan bu işletme, Gökçek köyüne bağlı. Pülümür yolu üzerinde ilk tünelden hemen önce.

6- Ağlayan Kayalar

Sürekli su damladığı için halk arasında Ağlayan Kayalar olarak bilinen bu şelale, Dersim merkeze 43 km uzaklıkta. Yaklaşık 20 metre yükseklikteki çok sayıda kaynaktan süzülen sular kışın da uzun buz kütlelerine dönüyor. Pülümür yolu üzerinde bulunan bu kayalar, seyahat edenlerin uğrak mekanı.

7- Dereova Şelalesi’ne Çıkın

Nazımiye ilçe sınırları içinde yer alan Dereova Şelalesi, bir diğer adıyla da bilinen Gelin Pınarı, ilçe merkezine 13 km mesafede konumlanıyor. Yirmi metre yüksekliğe sahip olup, üç farklı kaynaktan dökülen sular, Pülümür Çayı’nın kollarından biri olan ve derin bir vadiden akan dereye karışıyor. Şelale hem çevresine serinlik katmakta, hem de yaz ve kış aylarında çok etkileyici ve farklı bir manzara sunmaktadır. Kışın şelale sularından oluşan sarkık ve dikitler, bir buzul tabakası meydana getirmektedir.

8- Munzur Vadisini Gezin

Munzur Vadisi, yükseltisi genellikle 3000 metrenin üzerinde olan Munzur Dağları’nın güney yamaçlarında yer alan, doğal bitki örtüsü ve kaya oluşumları ile dikkat çeken bölgesi. Bölgede yer yer kanyon ve şelalelere de rastlanan vadide oturabileceğiniz piknik alanları veya işletmeler de mevcut.

İçinde Mercan Vadisi, Kırk Merdiven Şelalesi, Halbori Gözeleri, Zağge Deresi, Karagöl gibi birçok doğal güzelliği ve inanç merkezlerini barındırıyor.

9- Munzur Gözeleri

Dersim’in Ovacık ilçesine 17, kent merkezine ise 80 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Dersim halkı için kutsal mekanlardan biridir. Efsaneye göre Munzur isimli çobanın elinde tuttuğu kovadaki sütün yere dökülmesiyle ortaya çıkan Munzur Gözeleri, binlerce yıldır koruduğu gizemi ve kırk gözeden akan suyuyla ziyaretçilerini etkiliyor. Girişinde bulunan standlarda hatıra alabilir, çıranızı yakabilir veya gözleme, yağlı ekmek yiyip ateş çayınızı içebilirsiniz. PH’ı en yüksek olduğu için en sağlıklı sular arasında olan Munzur Su fabrikası da burada yer alıyor.

10- Bağın (Dedebağ) Kaplıcası

Mazgirt ilçesinin Dedebağ Köyü’nde yer alan Bağın Kaplıcası, ilçe merkezine 65 km uzaklıkta konumlanıyor. Kaplıcanın suyu, kalsiyum sülfatlı, sodyum sülfatlı ve klorür bikarbonatlı sular grubunda yer alıyor. Aynı zamanda kaplıca suyunun romatizmaya, kırık-çıkık gibi durumlara ve kadın hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Kaplıca alanı içerisinde; konaklama tesisi, yeme-içme tesisi ve çay bahçesi yer alıyor.