Dersim’in Yöresel Yemekleri Neler?

Dersim'in yöresel yemek kültürünü sizler için derledik.

Dersim’in yöresel yemekleri; hamur işleri, et yemekleri, çeşitli mezeler ve salatalarla zengin bir menüden oluşturmaktadır. Temel geçim kaynağı hayvancılık ve tarım olan Dersim’in ekonomik anlayışı yemek kültürünü de şekillendirmiştir. Tahıllı yemekler, yöreye özgü yemek çeşitlerinin çoğunluğunu oluşturmakta.

Hamur İşleri

1.Dövme Çorbası:

Halk arasında “Döğme Çorbası” olarak da anılan bir lezzet. Dövme çorbasının içinde buğday, nohut bulunuyor.

3.Şir

Un,su ve tuzla yapılan hamurun yuvarlak şekil verilip fırına atılmasıyla başlayan, iyice pişen hamurun içi bir kaşık yardımıyla oyularak küçük parçalar haline getirildikten sonra sarımsaklı yoğurtla spatula iyice yardımında eziliyor. Daha sonrasında ortası delik bırakılarak içine terayğı dökülerek servis ediliyor.

4.Zerefet

Un,su ve tuzla yapılan hamurun yuvarlak şekil verilip fırına atılmasıyla başlayan, iyice pişen hamurun içi bir kaşık yardımıyla oyularak küçük parçalar haline getirilen bir yemek. Kenar kısımlarına karışılmadan oyulan bu hamur tabak benzeri bir şekil alıyor.

Küçük parçalar haline getirilen hamurun üzerine tercihen sarımsaklı yoğurt ve iyice eritilmiş tereyağı dökülerek servis ediliyor.

5.Sırım

İçi açık bir rulo şeklinde tepsiye dizilen hamur bezeleri veya daha kolaylaşırıcak olursak yufka ekmek küçük rulolar halinde tepsiye dizilir, nar gibi kızarana kadar fırında tutulur.

Damak tadınıza uygun olarak yoğurt ve taze köy tereyağı ile servis edilir.

6.Niyaz (Kömbe)

Kömbe,pargaç veya gömme isimleriyle de anılan bu lezzetli yemeğin Dersim usulü oldukça lezzetli bir hali vardır. Kutsal yanı olan bu kömbe, ziyaretlere gidildiğinde, lokma verilmek istendiğinde pay edilir, çevreye dağıtılır.

Yarım paket margarin, biraz tereyağısütün ve un birleşiminin, uzun süren yoğurma aşamasının artından ortalarına parmak bastırılarak fırına verilmesiyle oluşur.

7.Gulik

Ovacık ilçesinde sıklıkla yetişen ‘’çiriş’’ olarak da anılan bu lezzetli ot, Düzgün Baba Dağı’nın yüksek yerlerinde görülmektedir. Nisan Mayıs ayları içerisinde toplanan gulik otu, ıspanak gibi doğranarak tencerede haşlanır ve bir tavada kavrulur. Böreklerde, patilalarda da kullanılır.

Et Ürünleri

1. Şiş Kebap

2. Saç Kavurması 

3. Kuzu Çevirmesi 

4. Et kaplaması

5. Tandır (Hozat)

Tatlılar

1.Bosmoze

Kuru dut, kuru kayısı gibi tercihe göre kuru meyvelerin tereyağında kavrulmasıyla yapılan tatlı çeşididir.

2.Helva

Sevilen bir diğer lezzet ise pekmez helvası. Bildiğimiz un helvasından farklı olarak üzüm pekmezi ile tatlandırılan bu lezzetli helva, akşam yemeklerinin vazgeçilmez tatlılarından.