Erzincan’da Siyanür Borusu Patladı: Çevre İller Etkilenebilir

Erzincan İliç’te Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold altın madeninde kullanılan siyanürü taşıyan boru patladı. 20 ton siyanürlü su Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç Barajı’na karıştı. 

HalkTv’den Ferit Demir’e konuşan altın madeni yetkilileri siyanür ve sülfürik asit taşıyan borunun patladığı iddiasını doğruladı.

Tutanaklara Geçti

Halk Tv’nin ulaştığı tutanakta yaşanan çevre felaketi açıkça belirtiliyor. 

Borunun patladığı ve bölgeye aktığı, “Yaklaşık 20 metreküp siyanürlü solüsyonun eğime bağlı olarak lift27, lift26, lift25 İliç sahası doğu erişim yoluna aktığı…” ifadeleriyle yer aldı.

Dersim de Etkilenebilir

Sızıntı sonucu siyanürün Fırat Nehri’ne karışmasıyla çevre illerin de etkilenebileceği söyleniyor. Dersim de bu iller arasında.

İliç’te Ne Oluyordu?

Türkiye’nin ikinci büyük altın madeni olan İliç, Fırat’a 600 metre mesafedeki 200 futbol sahası büyüklüğünde, 1280 metre derinlikte bir siyanür havuzu ile yaşıyor. Vaka sayılarının arttığı İliç’teki bu altın maden alanı 640 futbol sahası büyüklüğüne çıkarılması planlanıyor. 

Erzincan İliç’te Çöpler Köyü üzerine kurulan Türkiye’nin ikinci büyük altın madeni “Çöpler altın madeni” yaşamı, doğayı 12 yıldır katlediyor. 

Anagold, 66 milyon ton siyanürlü ve sülfürik asitli suları buharlaştırmak istiyor. 197 futbol sahası büyüklüğündeki zehir barajında biriken zehirli sular taşmasın diye, evaporatör (buharlaştırıcı) denilen bir aletle atmosfere buhar salınıyor.

Çevre derneklerinin uğraşlarına rağmen yetkililer müdahale etmiyor.

Kaynak: Diken