İliç’te Siyanür Yayan Şirket Tekrar Faaliyete Geçti

Erzincan İliç’te siyanür sızıntısı felaketine neden olan ve para cezası uygulanıp faaliyeti durdurulan Anagold Madencilik, yeniden faaliyete geçti. DHA’da yer alan habere göre, konu ile ilgili Anagold Madencilik'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:

Erzincan İliç’te siyanür sızıntısı felaketine neden olan ve para cezası uygulanıp faaliyeti durdurulan Anagold Madencilik, yeniden faaliyete geçti.

Erzincan İliç’te siyanür sızıntısı felaketine neden olan ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından para cezası uygulanıp faaliyeti durdurulan Anagold Madencilik, yeniden faaliyete geçti.

DHA’da yer alan habere göre, konu ile ilgili Anagold Madencilik’ten yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Çöpler Madeni, ilgili Bakanlıklar ve Kamu Kurumları tarafından belirlenen gerekli iyileştirme girişimlerini tamamladığına dair resmi onayları aldı. Bu iyileştirmeler, 21 Haziran’da meydana gelen olayın olası tekrarlamasını önlemek için ek koruma sağlamak üzere tasarlandı. İstenilen iyileştirilmelerin tamamlanmasıyla Anagold Madencilik, 21 Haziran’daki döküntüye yol açan koşulları ele aldı. Çöpler Madeni’ne 23 Eylül 2022 itibariyle yeniden faaliyete başlaması için onay verildi. Çöpler maden ekibi, yeniden faaliyete başlama döneminde ilgili Bakanlıklar ve Kamu Kurumları ile yakın temasta bulunmaya devam edecek.

Çöpler Madeni, madenciliğin zirve noktası olarak kabul edilen ulusal ve uluslararası standartlara sahip üretim teknikleriyle 12 yıldır faaliyet gösteriyor. Madenimiz, açıldığı günden bu yana dünya standartlarındaki en üst seviye yönetmelikler ve yönergelere uyumlu bir şekilde çalışıyor. Aynı zamanda halihazırda üst seviyede olan çalışma sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerimiz; yaşanan olay sonucunda insan ve çevre sağlığı açısından daha da iyileştirildi. Bu kapsamda tüm kontrol sistemimiz, olaydan önceki sisteme kıyasla daha da hassas hale getirildi. Ayrıca şiddetli yağış gibi olağandışı durumlarda yüzeydeki suyu toplamak için 2.100 m3’lük yağmur suyu (yüzey suyu) toplama havuzu inşa edildi. Tüm girişimler, Bakanlık temsilcilerinin gözetimiyle ve görüşleriyle tamamlandı.

Anagold Madencilik, diğer ülkelerdeki maden sahalarında olduğu gibi Çöpler bölgesinde de Türkiye ve uluslararası mevzuatlar ve standartlar çerçevesinde, insan sağlığına ve çevresel sürdürülebilirliğe uygun şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Anagold Madencilik, geçmişte olduğu gibi gelecek dönemde de bölge halkına ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam edecek. Halkımıza ve ülkemize hayırlı olsun.”

İliç’te Ne Oluyor?

Türkiye’nin ikinci büyük altın madeni olan İliç, Fırat’a 600 metre mesafedeki 200 futbol sahası büyüklüğünde, 1280 metre derinlikte bir siyanür havuzu ile yaşıyor. Vaka sayılarının arttığı İliç’teki bu altın maden alanı 640 futbol sahası büyüklüğüne çıkarılması planlanıyor. 

Erzincan İliç’te Çöpler Köyü üzerine kurulan Türkiye’nin ikinci büyük altın madeni “Çöpler altın madeni” yaşamı, doğayı 12 yıldır katlediyor. Anagold, 66 milyon ton siyanürlü ve sülfürik asitli suları buharlaştırmak istiyor. 197 futbol sahası büyüklüğündeki zehir barajında biriken zehirli sular taşmasın diye, evaporatör (buharlaştırıcı) denilen bir aletle atmosfere buhar salınıyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında altın madeninin siyanür borusunun patladığı ve siyanürün çevreye yayıldığı öne sürülmüştü. Zehirli siyanür maddesinin toprak ve suya karıştığını ifade edilmişti.

Siyanürün çevreye yayıldığının ortaya çıkmasının ardından 16 milyon 441 bin lira idari para cezasının uygulandığı altın madeninin işletmecisi Anagold Madencilik, siyanür sızıntısını kabul ederek “Solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kg’dır” açıklamasını yapmıştı.