İliç’ten Sonra Sıra Dersim’de

Ovacık köylerinde siyanürlü altın çalışmasının başlatılması an meselesi. İlk etapta Cevizlidere (Merxo), Otlu Bahçe (Xezku), Yazı Ören (Velolar) köyleri pilot bölge olarak seçildi.2019 yılında Dersim bölgesinde 43 bin 500 hektar alanda maden ruhsatı verilmişti. Buna göre Cevizlidere köyü birinci, Karayonca köyü ikinci, Karaoğlan köyü üçüncü, Doludibek köyü dördüncü ve merkeze bağlı Geyiksuyu köyü Sin mezrası ise beşinci ruhsat sahası olarak belirlenmişti.

Altın arama çalışmalarını Erzincan İliç’te Fırat’a siyanür akıtan Kanada merkezli SSR Mining ve Çalık Grubu’na bağlı Lidya Madencilik ortaklığındaki Anagold Madencilik San ve Tic AŞ şirketleri yapacak.

Uzun süredir Ovacık köyleri arasında mekik dokuyan Çalık Grubu görevlilerinin köylülerden arazilerini şirkete kiralama konusunda ikna çabaları devam ediyor. Köy sakinlerinden edindiğimiz bilgilere göre şirketin epey yol aldığını söylemek mümkün. Maden bölgesinde bulunan arazilerin kiralama veya satın alma uğraşları ise henüz bitmiş değil.

Konu hakkında sorularımızı yanıtlayan köylüler, arazilerini asla satmayacaklarını söylese de ikircikli bir tavır şu an hüküm sürüyor. İkili ilişki üzerinden süren ikna yöntemi komşular arası kuşkuya ve güvensizliğe neden olmuş durumda.

Tehdit Ediyorlar, “Devlet Arkamızda” Diyorlar

İddialara göre şirket görevlilerinin bazı aracıları kullanarak yaydıkları propaganda, köy sakinleri üzerindeki oldukça etkili. Madencilik faaliyeti sürdüren şirketler aynı zamanda devlet desteğini arkalarına aldıklarını, karakolların da bölgeye girişlerde kendilerine güvence verdiklerini söyleyerek halkı üstü kapalı tehdit etmekten de geri kalmıyorlar. Durumun farkında olup direnenler olsa da bu şirketlere sofrasını açanlar, tehditlere boyun eğenler madencilerin ekmeğine yağ sürüyor, tam da onların arzuladığı ortamı kendi elleriyle sağlıyorlar.

Kaynak