İnsanlarda Kene Zehirlenmesi

Kırım-Kongo Hemorajik Ateş(KKKA), kene ler tarafından taşınan Nairovirus isimli bir mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir. Enfeksiyonel hastalık Nisan-Ekim aylarında görülmektedir.

Dersim de bu enfeksiyon hastalığın riskli olduğu iller arasında yer almaktadır. 

Kimler Risk Altındadır ?

  1. Tarım ve Hayvancılıkla uğraşanlar
  2. Veterinerler
  3. Kasaplar
  4. Mazbahane çalışanları 
  5. Kamp ve piknik yapanlar
  6. Korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar risk altındadır.

Belirtileri Nelerdir?

Ateş ,baş ağrısı,halsizlik, bulantı-kusma, yaygın kas ağrıları, halsizlik, yüz ve gögüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülür. Bu durumlar kene ısırmasından sonra 1-10 gün boyunca dikkate alınmalı ve söz konusu belirtiler görülmekte ise sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.

Vücuttan Kene Çıkarmak İçin Yapılması Gerekenler

Kene ezilmeden ağız veya baş kısmından çıkarılmalı genellikle tercih edilenve uygun olan  baş kısmından çıkarmaktır. Bir cımbız ve ya pens yardımıyla çıkarılması gerekir çıkarıldığında bu iki materyal  yoksa tabi ki ip yardımıylada kene çıkarılabilir. Keneyi çıkarmak için kullanılan araç ile kene yavaşça ve esnetilerek çıkarılmalıdır. Çünkü sert ve hızlı bir şekilde çıkarılırsa kenenin keliser denen kısmı yapıştığı yerde kalabilir. Baş kısmının kalması durumunda virüsü vücut içine salabilir ve bu durumda sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bunu engellemek için keneyi yavaş ve sakın çıkarılmalı. Kenenin çıkarılma işlemi sağlandıktan sonra yapıştığı bölgeyi bir alkol yardımıyla dezenfekte etmek gerekmektedir. Günümüzde hala bu işlemler uygulanmadığı için zaman zaman kene yüzünden ölümler gerçekleşebiliyor. Ölüm geçekleşmesinin nedeni ise karaciğer, böbrek ve akciğer yetmezlikleri nedeni ile olur. 

Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Korunulur?

  1. Kenelerin yoğun olarak bulunduğu gür ot, çalı ve çırpı bulunan alanlarda çıplak ayakla gezilmemeli ve kısa giygiler giyilmemelidir.
  2. Arazi dönüşünde mutlaka vücut kontrol edilmelidir. Özellikle diz arkaları, ense, koltuk altları, kulak arkası ve kasıklar kontrol edilmelidir.
  3. Yoğun şekilde arazide çalışanlar veya orda yaşamını sürdüren insanların açık renk giysiler giymesi,  giyilen kıyafetin paça kısmını çorap içine alınmalı ve çizme tercih edilmelidir.
  4. Enfeksiyonel hastalık, kenelerin insan vücudundan kan emmesi ve çıplak elle müdahele sonucu bulaşır. 
  5. Bu enfeksiyonel hastalık hayvanlardan insanlara geçmesi hayvanın keneden zehirleme yaşaması, insanların ise hastalıklı hayvanın etinden yemesi yada vücut sıvısına temas ile geçebilir. Hayvandan elde edilen sütten bu güne kadar bulaşma olmamıştır.
  6. Gerek insanları gerek hayvanları kenelerden korumak için haşere koruyucu ilaçlar (repellent) olarak bilinen böcek kaçıranlar dikkatlli bir şekilde kullanılabilir. (Bu ilaçlar sıvı, losyon, krem, katı yağ  yada aerosol şeklinde hazırlanan maddeler olup, cilde sürülmesi veya elbiselere emdirilmesi ile uygulanmaktadır.