Bahar aylarında Dersim’in dağlarında dikenli yapısıyla ve sakızıyla bilinen kenger otunun bir de bilmediğimiz mucizevi etkisini hep beraber öğrenelim.
Karaciğer iltihabına birebir
Dersim’in Ovacık ilçesinden alınan kenger otu kullanılarak yapılan bir araştırmaya göre, kenger otunun karaciğer iltihabı dâhil, aşırı alkol ve bazı ilaçların neden olduğu safra yolu iltihabı, siroz ve kronik karaciğer hastalıklarında olumlu katkılar sağladığı da rapor edilmiştir.
Vücuda zindelik verici etki
Hücre yenileyici etkisi bulunmaktadır. Bu şekilde vücuda zindelik verir. Ayrıca içerisinde yer alan antioksidanlar sayesinde vücuttaki toksin maddelerin atılmasını sağlar. Vücudun dinlenmesini sağlayan bu bitki, kansızlık sorununu giderir ve aynı zamanda vücudun zinde olmasını sağlar.
Bağışıklık sistemi güçlendirici
Antikor üretimini destekleyen kenger otu, bağışıklık sistemini destekleyerek antiinflamatuar(inflamasyonu azaltan, ödem azaltıcı) ve antiseptik(zararlı mikroorganizmaların büyümesini engelleyici) etkisi olduğu da rapor edilmiştir.
Diş sağlığına olumlu etki
Kenger otunun sakızı, diş sağlığının güçlenmesini sağlar, diş ve diş etlerinin bakımını yapar. Dişlerin daha beyaz olmasını sağlar. Bunun için sakız olarak çiğnenmesi gerekir.
Tansiyona dengeleyeci etki
Kan basıncını dengeleyerek tansiyona olumlu etki gösterdiği yapılan araştırmalar ile raporlanmıştır.
Bunların dışında kengerin karın doyuran bir bitki olmasının yanında her derde deva özelliği olduğu da sürekli vurgulanmakta ve kabakulak, karaciğer hastalığı, şeker hastalığı, göğüs ağrısı, kalp inme, mide ağrısı, vitiligo, ishal ve bronşit tedavisinde kullanıldığı da rapor edilmiştir.
Nasıl tüketilir?
Bizim yöremizde genelde yağda kavrularak, kış için de dolaba atılarak faydalarından yararlanan bu bitki, aynı zamanda salatalara da eklenebilir. Çiğ ya da haşlanarak tüketilebilmektedir. Çorba ya da börek tariflerinde kullanabilirsiniz. Kenger bitkisinin içerisinde özel bir süt bulunmaktadır. Bu sütten kenger sakızı elde edilmektedir. Oldukça pahalı olan bu sakız biraz çiğnenip, bir yerde saklanıp daha sonra tekrar çiğnebilme özelliğine sahiptir. Akdeniz bölgesinde kenger bitkisinin baş kısımları toplayarak kenger kahvesi yapımında kullanılır. Dikeni ve tohumları da yararlı olan bu bitki bal ve pekmez gibi yiyeceklere katılarak da tüketilebilir.
Baharın gelmesiyle Dersim’in dağlarında yerini alan ve faydaları saymakla bitmeyen bu bitkiyi tüketmenin tam zamanı. Mevsimsel beslenmeye özen gösterelim, her sebze ve meyveyi zamanında tüketelim.