Peri Vadisi Çevre Platformu: “Maden Ocağı İstemiyoruz!”

Peri Vadisi Çevre Platformu Bingöl’de 464.149 hektarlık alan üzerine kurulmak istenen maden ocağı projesi için verilen ÇED Olumlu raporuna karşı basın açıklaması düzenlendi. Birçok çevre platformları Peri Vadisi Çevre Platformu’na destek oldu.

Bingöl’ün Kiğı ve Adaklı ilçelerinde bulunan Eskikavak, Cevizli, Aysaklı, İlbey, Maltepe köyleri ve Mirzîkan, Mexsîkan, Suznut, Kûsmur, Şorîk ve Bırîkan mezralarını kapsayan 464.149 hektarlık alanda, Bingöl Metal Madencilik Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından yürütülmesi planlanan Kurşun-Çinko-Kompleks Cevher Maden Ocağı Projesi için, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararı verildi.

Karara tepki gösteren 81 çevre ve sivil toplum örgütü dün (25 Temmuz) İstanbul, Kadıköy’de basın açıklaması düzenledi.

Bingöl Barosu, Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu (DGD), Bingöl Sosyal Yardımlaşma Dernekleri Federasyonu (BİN-DER-FED), Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Kültür Derneği (KAYY-DER)’in de imzacısı olduğu basın açıklaması Peri Vadisi Çevre Platformu tarafından okundu.

İmzacı kurumlar dışında, açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Emek Partisi İstanbul İl Örgütü, Yeşil Sol Parti İl Örgütü, Kadıköy Halkevi ve Validebağ Savunması, İkizdere Çevre Derneği ile TUHAD-DER de katıldı.

“Ormanlar, nehirler sermaye değildir”, “Madene değil, Bingöl’e sahip çık”, “Talana-madene geçit verme”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarının atıldığı açıklamada ÇED Olumlu raporunun projeden etkilenecek alanın hassasiyetinin yeterince değerlendirilmeyerek verildiği söylenerek şöyle denildi:

“Bölgenin kültürel, tarihi, sosyal ve ekonomik durumu, ÇED Olumlu raporunda yeterince ortaya konulmamış, yöre halkı bir şirketin çıkarlarına kurban edilmek istenmiştir. Rapora yansıyan açık durum budur ve hak/hukuk mücadelesi sonuna kadar sürdürülecektir. Çünkü, ÇED Olumlu raporunda kamu yararı kavramıyla bağdaştırılacak bir durum tespiti de yoktur.

20 Yıldır Devam Eden Yıkım

“Son 20 yılda Bingöl’e özellikle Peri Vadisi ve civarında, yatırım adı altında yapılanlar, bölgemizin habitatını etkilemiş, dönüşü olmayan zararlar vermiştir. İklimimiz, havamız, suyumuz, su ürünlerimiz, ormanlarımız, börtü-böceğimiz, yaban hayvanlarımız, tarım, hayvancılık, arıcılık ve tabii ki insanlarımız doğrudan etkilenmiştir.

“Biz anayasal yükümlülüğümüzü yerine getirerek yaşanılabillir bir çevrede ve tüm değerlerimizin koruma alanında olduğu bir çevrede yaşamak istiyoruz. Maden çıkarma faaliyeti ile bölgemizin değerlerinin zehirlenmesini, doğal yaşamın yok olmasını istemiyoruz.”

“11 Ağustos’ta Maden Alanındayız”

Daha önce de aynı meydanda, Bingöl’deki orman yangınları, ağaç kesimleri ve termik santrale karşı ses çıkarma imkânı bulduklarını söyleyen Peri Vadisi Çevre Platformu “Bu kez yine sesimizi yükselterek, devletin bu maden projesini derhal durdurmasını ve iptal etmesini istiyoruz,” dedi.

Açıklama, metinde imzası olan 81 çevre örgütü ve sivil toplum kuruluşunun isimlerinin okunmasının ardından, 11 Ağustos’ta bölgedeki maden ocağında olunacağının duyurulmasıyla sona erdi.

Sosyal Medyadan Destek Geldi

Birçok çevre derneği, sosyal medyadan Peri Vadisi Çevre Platformu’na destek sundu:

Kaynak